Категории фирми Други
« Всички статии

Вила Пизани - градината (1 част)

Посещения: 13581
Публикувана от garden-design на 12-08-2015 14:21
в Ландшафт, Паркове и градини

Не по-малко забележителна спрямо архитектурата, обзавеждането и фреските на вила Пизани е нейната градина. Тя се простират на площ от 11 хектара и през 2008 година печели наградата "Най-красива градина на Италия". Днес тя е все така великолепна.

garden view from inside of Villa Pisani National Museum

© All Rights reserved by garden-design.bg

 

Плановете на градината са дело на архитекта от Падуа Girolamo Frigimelica de’ Roberti. Негово дело е и прочутият лабиринт, който е част от парка. Тук ще откриете още ценна колекция цитрусови плодове и оранжерии, изпълнени с красиви цветя и интересни растения. Те съставляват богата ботаническа колекция. Радост за окото са и красивите статуи и сградите, пръснати из парка.

garden walk in Villa Pisani National Museum

© All Rights reserved by garden-design.bg

 

Парковата композиция комбинира френски и английски стил. На всяка крачка човек е запленен от красивите гледки. Още щом се озовете в градината, ви посреща дълъг изкуствен канал, обграден с красиви статуи и невероятна перспектива. Този модел е взаимстван от френския модел, използван от André Le Notre във Версай и е характерен за венецианските вили.

topiary in Villa Pisani garden

© All Rights reserved by garden-design.bg

 

architecture in the garden of Villa Pisani National Museum

© All Rights reserved by garden-design.bg

 

Препоръчваме разходка по сенчестите алеи. Заобиколете водната площ и разгледайте скритите сред зеленина каменни фигури. Ще минете край грижливо подрязани геометрични форми, живи плетове и вековни дървета. Панорамата в далечния край срещу вилата е впечатляваща.

Villa Pisani Stra garden

© All Rights reserved by garden-design.bg

 

large basin of the parterre in the Villa Pisani Stra garden

© All Rights reserved by garden-design.bg

 

statues in Villa Pisani Stra garden

© All Rights reserved by garden-design.bg

 

Тук наблизо е кафето, в което си заслужава да се отбието. Скътано насред градината, то е чудесно място да се освежите със студена напитка или да похапнете нещо леко. Атмосферата в него е много, много приятна!

Продължавайки нататък, ще се озовете пред оранжериите, съхраняващи ценна колекция цитруси. Посетителите могат да видят 9 растения от колекцията на вила Пизани, състояща се от около 130 плодни растения и 60 различни специеса. Всяко от изложените дръвчета е с подробна информация за произхода, характеристика на вида и любопитни факти около него.

citrus arboretum in Villa Pisani National Museum

© All Rights reserved by garden-design.bg

 

citrus trees in Villa Pisani National Museum

© All Rights reserved by garden-design.bg

 

citrus tree fruits in the garden of Villa Pisani Stra

© All Rights reserved by garden-design.bg

 

В продължението ще видим останалата част от парка. Оранжериите с интересни ботанически видове, павилионите и невероятният лабиринт на вила Пизани

 

Вижте и първата част, посветена на архитектурата и интериора на вила Пизани в Стра!Свързани статии

Озеленяване, растения и градини в Instagram (октомври 1 част)
Озеленяване, растения и градини в Instagram (октомври 1 част)Вдъхновение от и за градината в публикациите в Instagram през изминалите дни на месец октомври. Вертикално озеленяване, божури, пираканта и още какво ли не. Разгледайте нашите фаворити!
Специфични грижи при отглеждането на иглолистни и вечнозелени растения
Специфични грижи при отглеждането на иглолистни и вечнозелени растенияИглолистните и вечнозелените дървета и храсти са най-разнообразни и имат целогодишен декоративен ефект. Заслужават място във всяка градина, както и редовни и правилни грижи. Разберете повече за това в този материал!
Малките висящи вазички у дома носят необикновена радост
Малките висящи вазички у дома носят необикновена радостИнтересни и закачливи, заложете на малки висящи вазички, за да украсите дома си и да създадете цветно и ведро настроение! Необходимо е съвсем малко свободно място и малко въображение!
FacebookGoogleTwitterPinterest
Енциклопедия на растениятаЖивота и работата на...