Категории фирми Други
« Всички статии

Как да направим картина с живи растения у дома

Посещения: 28711
Публикувана от garden-design на 14-03-2015 19:55
в Ландшафт, Зелени стени

Зелените стени са истинско произведение на изкуството, те са красиви, с доказани ползи за средата на живот и напоследък все по-популярни.

 

Да направим "картина" с живи растения у дома е лесно

Днес ще покажем стъпка по стъпка как може да си направите сами миниатюрна зелена стена вкъщи или т.нар. жива картина. За нея са ви необходими няколко елемента от модулната система за вертикални стени BGreenwall. Те са пластмасови, леки и устойчиви, лесни за работа и монтаж, с включен метален профил за закрапване към стената и специален улей в горния край, в случай, че решите да напоявате вашата картина автоматизирано. Системата функционира еднаква добре както за малки проекти, така и за големи зелени стени в интериора или на открито.

 

Необходими неща за жива картина от един модул

1 елемент BGreenwall от модулната система за вертикални стени

3-5 литра почвен субстрат (зависи от това колко са големи саксийките, които сте подготвили за засаждане и големината на кореновата система на растенията)

5-10 растения, подходящи за интериорно отглеждане и съобразени с условията на избраното за зелената стена място; трябва да се има предвид осветеност, влажност на въздуха, температура (ако не сте сигурни в избора си, помолете продавачите на декоративни растения за съвет или се обърнете към специалист ландшафтен архитект; броят на растенията може да варира, тъй като ако сте избрали по-едро растение може да го разделите на две или пък при по-буйно растящи или висящи да не засаждате растение във всяко от отделенията)

Лопатка

Нивелир

Отвертка

Ок.1-1,5 литра вода със стайна температура

Vertical_garden_by_BGreenpark

 

Засаждане на растенията в модула BGreenwall

И така нека пристъпим към направата на нашата зелена, жива картина!

Поставете модула BGreenwall хоризонтално. Той прилича на сандъче с 10 гнезда за растения и специфични наклони, които в последствие насочват водата в необходимите "джобове". Насипете на дъното от рохкавата почва с помощта на лопатката. Дебелината на слоя зависи от големината на кореновата система на растенията, които сте избрали за засаждане. Ако не сте сигурни колко да насипете, по-добре сложете тънък слой и пробвайте с едно от растенията дали нивото е достатъчно, за да започнете засаждането. Ако не е, добавете още от субстрата.

Vertical_garden_by_BGreenpark

Започнете да изваждате растенията от саксийките им и да ги поставяте внимателно в гнездата на модула. Обикновено изваждането става много лесно – леко притискате с пръсти саксията и растението е освободено! Подредете растенията в желаната последователност. Може да разместите някои и да пробвате различна подредба, за да подобрите аранжировката.

Vertical_garden_by_BGreenpark

Vertical_garden_by_BGreenpark

Когато сте готови окончателно, засадете растенията в избраните места. Притискате ги внимателно и добавяте субстрат, докато гнездото се запълни. Добре уплътнете почвата с пръсти, за да изпада по-малко в последствие.

Сега е време да закрепите металната лайсна на желаното от вас място на стената. Нивелирайте добре, отбележете с молив мястото и закрапете с помощте на отвертка.

Vertical_garden_by_BGreenpark

Сега може да закачите готовия засаден току-що модул.

Полейте като изсипвате водата в улея, предназначен за капково напояване. Правете го бавно, защото на водата ще й е необходимо време да се процеди надолу и ако прекалите е възможно да потече. Поливането може да стане още докато модула е в легнало положение, след което ще трябва обаче да го оставите да се отцеди (например в банята), тъй като е възможно да сте изсипали повече от необходимота количество вода.

Vertical_garden_by_BGreenpark

Може да си направите и дървена или друга рамка, с която да "облечете" модула, като така вашата картина ще стане още по-атрактивна.

Поливайте редовно растенията на вашата жива стена. Интензивността на поливките зависи от изискванията на растенията и условията в помещението. Може да ги оросявате, за да осигурите въздушна влажност през топлите дни. Не забравяйте и да ги торите, както се грижите за всяко друго стайно растение. Може да използвате комбинирани изкуствени течни торове, които да добавяте при поливането.

Ние сме засадили листнодекоративни растения, но вие може да се спрете на зелени подправки и ароматни растения или пък да използвате сукуленти. Живата картина може да разположите в дневната или кухнята, дори в спалнята или на терасата.

Всичко това може да стане толкова лесно и бързо, благодарение на модулната система за зелени стени BGreenwall.

А вие бихте ли желали една такава жива картина с прелестни растения у дома?Свързани статии

Нова зелена стена в Лесотехнически университет
Нова зелена стена в Лесотехнически университетВ рамките на седмицата на гората в Лесотехническият университет бе изградена зелена жива стена в една от залите на учебното заведение! Събитието премина под формата на работилница в две части - засаждане и аклиматизиране в първата си част и монтаж и поливна система във втората! Вижте подробности!
Флора Бургас 2015 - обновена, цветна, с внушителни зелени стени
Флора Бургас 2015 - обновена, цветна, с внушителни зелени стениОт утре, 21 май, до 27 май може да посетите Националното изложение за цветя с международно участие "Флора Бургас 2015", разположено в Приморския парк на град Бургас. Тази година обновената изложбена площ ни впечатлява с внушителни зелени стени и множество фирми-изложители!
Магията на зелените стени
Магията на зелените стениМайкъл Хелгрен е ландшафтен архитект, добил международна слава със своите разкошни и различни вертикални градини и зелени стени. Всяко творение на Хелгрен е с уникален дизайн и специален подбор на растенията. Те се съобразяват със специфичната среда, в която ще се развиват, микроклимата и достъпа на светлина на конкретния обект.
FacebookGoogleTwitterPinterest
Енциклопедия на растениятаЖивота и работата на...