Категории фирми Други
« Всички статии

Специфични грижи при отглеждането на иглолистни и вечнозелени растения

Посещения: 57023
Публикувана от garden-design на 09-10-2015 14:37
в Ландшафт, Растенията в градината

Иглолистните растения са много декоративниКак да се грижим за иглолистните растения в градината

Иглолистните и вечнозелените дървета и храсти са сред най-предпочитаните растения за озеленяване у нас поради тяхната студоустойчивост и целогодишния им декоративен ефект. Затова и сред най-предлаганите растения в градинските центрове у нас са сортове или декоративни форми на иглолистни и вечнозелени растения. Те имат особени изисквания спрямо почвата, поливането, посадното място, отглеждането. Ще споменем накратко някои от най-характерните особености за тяхното отглеждане.

В градинските центрове и разсадници иглолистните и вечнозелени растения обикновено се предлагат в контейнери (работни саксии), а много често, през пролетта и късната есен, и на коренова бала, опакована в зебло или дори с мрежа. Така предлагани на коренова бала растенията са значително по-евтини, но ви препоръчваме да ги закупувате единствено пролетта или есента, когато можете директно да ги засадите в определените предварително за това места. При засаждането на иглолистни растения изключително много трябва да се внимава кореновата бала да остане цяла. Най-подходящото време за засаждане е пролетта (март-април) или есента (септември-октомври), а големината на посадното място зависи от големината на балата. То трябва да бъде по-голямо, за да може да се добави и допълнително торф или обогатен почвен субстрат, който спомага за по-лесното вкореняване. Някои от тези растения се нуждаят от специфична почва с киселинна реакция на почвения разтвор (pH 5.7-6.7). Освен това препоръчваме да се мулчира, за да се поддържа почвената влажност през горещите летни месеци. Много важно е да не се допуска преовлажняване на почвата и заблатяване, защото има опасност корените да изгният и да загине цялото растение. Торенето също е от изключителна важност за иглолистните. Препоръчително е да се торят през март и ранната есен с комбиниран тор, специално предназначен за иглолистни растения. Много често през зимата при силен снеговалеж или при по-тежък и мокър сняг, по-слабите клонки се чупят. Затова е добре растенията да се връзват предварително преди зимата, като се внимава да не е прекалено стегнато и да се задуши растението или през зимата да се почистват клоните от снега.

Иглолистни дръвчета с саксия


През последните години все по-разпространена е практиката да се купуват иглолистни дръвчета в кашпи и да се украсяват за коледните и новогодишните празници. Тук от изключително значение за запазването на дръвчетата е да бъдат засадени в подходящ почвен субстрат, в достатъчно голям съд, да се поливат регулярно и да не бъдат позиционирани в близост до източник на топлина. Най-добре е да бъдат в помещение само за празника, т.е. ден-два. При неспазване на тези условия рискувате да опадат игличките и да се влоши декоративният ефект на растението. След празниците е препоръчително да бъдат изкарани навън и през пролетта пресадени в градина, защото иглолистните дървета обикновено израстват във височина (освен ако не е някоя джуджеста форма) и им е необходимо пространство за това.

Иглолистните и вечнозелените видове придават целогодишен декоративен облик на вашият двор и трябва да намерят място във всяка градина, както и да се прилагат най-правилните техники при тяхното отглеждане.

 

Статията е подготвена от Флодис ЕООД.

Разгледайте техните специализирани продукти, подходящи за всяка градина Торфен субстрат за иглолистни и Гранулиран тор за иглолистни растения.Източник: http://flodis.wix.com/flodis


Свързани статии

Жив плет от лигуструм
Жив плет от лигуструмДа изберете лигуструм, за да направите вашия жив плет има много причини и предимства. Разберете повече за неговите изисквания, кога и как да го засадите и как да се грижите за него.
Защо е важно да мулчираме, материали, техники и време
Защо е важно да мулчираме, материали, техники и времеМулчирането освен красив декоративен ефект има и редица ползи за растенията в градината. Научете какви са те, как правилно да мулчирате според търсения ефект и какви материали може да използвате.
Защо босилека е царска билка
Защо босилека е царска билкаДнес босилека е една от най-използваните подправки в световната кулинария. Не бихме могли да си представим например италианската кухня без него. Но винаги ли е било така и защо да внесем и в нашето ежедневие?
FacebookGoogleTwitterPinterest
Енциклопедия на растениятаЖивота и работата на...