Категории фирми Други
« Всички статии

Вила Пизани - градината (2 част)

Посещения: 22009
Публикувана от garden-design на 13-08-2015 01:25
в Ландшафт, Паркове и градини

Продължаваме с разходката си из градината на вила Пизани в област Венето, разположена близо до Падуа.

След като се наситите на ширналата се пред вас панорама и партера пред самата вила, след чудната колекция от ценни цитрусови дръвчета, разгледайте и растенията около и вътре в оранжериите.

Cactus garden in Villa Pisani National Museum

© All Rights reserved by garden-design.bg


В близост са изложени редица други интересни кактуси, цветя и растения, а докато ги разглеждате ще бъдете допълнително възнаградени с опианяващия аромат на жасмин и лавандула (но само ако посещавате вила Пизани през юли). В градините своята сянка и красота предлага и тунел от разкошна лилава глициния. Напролет той е изумителен.

Plants in Villa Pisani

© All Rights reserved by garden-design.bg

 

Plant orangery in Villa Pisani

© All Rights reserved by garden-design.bg

 

Garden in Villa Pisani National Museum

© All Rights reserved by garden-design.bg

 

Pasiflora flower in Villa Pisani Stra

© All Rights reserved by garden-design.bg

 

Exotic flowers in Villa Pisani Stra

© All Rights reserved by garden-design.bg

 

Вижте още част от автентичния интериор на Вила Пизани.

 

Продължете към елегантният павилион от 18-ти век, наречен Coffee House. Разположен е върху изкуствено създаден хълм с воден канал около него. Освен с красивата си архитектура и разположение, сградата впечатлява и със собствена вентилационна система. Тук през лятото на гостите се поднасяли кафе, чай или горещ шоколад, екзотични цитрусови плодове. Мястото е прохладно и предлага красива гледка. Постройката е с прозорци от всички страни и когато те са отворени, в комбинация с оригиналната вентилационна система, тук се усещал освежаващ бриз дори в най-горещите дни. Под павилиона пък се е разполагало своеобразно хладилно помещение, наречено Ice House. През зимата то било изпълвано със сняг и лед и тъй като температурата тук винаги е много ниска, снегът се запазвал чак до следващата зима. Дори в горещините през лятото, ледът не успявал да се разтопи. Така предпазвали хранителните запаси от разваляне през цялата година.

Coffee House in Villa Pisani

© All Rights reserved by garden-design.bg

 

По нататък е къщата на градинарите, в която има изложба с исторически фотографии и интересен музей с инструменти.

Gardeners House in Villa Pisani

© All Rights reserved by garden-design.bg

 

Gardens of Villa Pisani Stra

© All Rights reserved by garden-design.bg

 

Така стигаме до кулминацията. Най-интересната част от парка безспорно е невероятният лабиринт. Този елемент е често срещан в парковото пространство още от древността и обикновено носи символика. По-късно е създаван за забавление и често се превръща в перфектното място за срещи на тайни любовници. Може би затова този във вила Пизани е наричан „лабиринта на любовта“. Той е доста сложен и един от най-големите в Европа. Лесно ще се загубите в плетеницата и ще се лутате безрезултатно сред високите му зелени стени. Обърнете се за помощ към щастливците, достигнали кулата в сърцето му, от където се разкрива сложната му плетеница. Той е по дизайн на Girolamo Frigimelica и създаден през 1720 г., още преди вилата да бъде построена. Легендата разказва, че в него дори веднъж се е изгубил Наполеон. Дали заради това или заради сложността и автентичния му вид, лабиринта на вила Пизани е толкова известен. За съжаление не винаги е отворен, така че ако планирате посещение, проверете предварително работното време за този период от годината и за конкретния ден.

Може да продължите разходката си из другите вили в околността или пък в Падуа, където също има много какво да се види.

 

Ако сте пропуснали първата част от разходката в градината на вила Пизани с панорамна гледка от партера и близък поглед върху колекцията с цитрусови дървета, то непременно я вижте!

 

The maze in Villa Pisani National Museum

© All Rights reserved by garden-design.bgСвързани статии

Озеленяване, растения и градини в Instagram (октомври 1 част)
Озеленяване, растения и градини в Instagram (октомври 1 част)Вдъхновение от и за градината в публикациите в Instagram през изминалите дни на месец октомври. Вертикално озеленяване, божури, пираканта и още какво ли не. Разгледайте нашите фаворити!
Специфични грижи при отглеждането на иглолистни и вечнозелени растения
Специфични грижи при отглеждането на иглолистни и вечнозелени растенияИглолистните и вечнозелените дървета и храсти са най-разнообразни и имат целогодишен декоративен ефект. Заслужават място във всяка градина, както и редовни и правилни грижи. Разберете повече за това в този материал!
Малките висящи вазички у дома носят необикновена радост
Малките висящи вазички у дома носят необикновена радостИнтересни и закачливи, заложете на малки висящи вазички, за да украсите дома си и да създадете цветно и ведро настроение! Необходимо е съвсем малко свободно място и малко въображение!
FacebookGoogleTwitterPinterest
Енциклопедия на растениятаЖивота и работата на...