Категории фирми Други
« Всички статии

Най-красивите пролетноцъфтящи дървета

Посещения: 11256
Публикувана от garden-design на 27-04-2015 23:20
в Ландшафт, Растенията в градината

България е страна, която има привилегията да се радва на четири различни сезона. Пролетта безспорно е един от най-прекрасните, интересни, живителни и изненадващи периоди от годината. Раззеленяването, топлите слънчеви лъчи, съживяването на природата са истинска наслада за очите и душата. А знаете ли кои са най-красиво цъфтящите растения през този сезон? Пролетта предлага истинска експлозия от цветове! По това време на годината зацъфтяват редица цветя, храсти и дървета. Някои са често срещани и популярни, други са истински красиви, но има и такива, които са изключително впечатляващи и особено ценни заради своя цъфтеж. 

Ако искате да имате дърво, което цъфти изумително красиво през пролетта, разгледайте нашата класация за най-красивите пролетноцъфтящи дървета.

Днес се фокусираме върху японските вишни. Цветовете им са бели или розови, с различни нюанси, кичести или казано с една дума - разкошни! През пролетта те предлагат истински водопад от нежни цветове!

 

Разцъфналите Японски вишни са истинска зрителна наслада

 

Когато са разположени правилно в градината и общата растителна композиция, японските вишни предизвикват истински възторг и безкрайна наслада на всеки, който има възможност да ги съзерцава! Препоръчително е да бъдат засадени като солитер на фона на зелена растителна група, за да изпъкнат цветовете максимално или в масив при по-големи пространства. 

 

Популярни у нас сортове японски вишни

 

Спрели сме се на три сорта, които да ви покажем и които се развиват добре при нашия климат и се предлагат по нашите градински центрове, а именно:

 

1. Prunus serrulata "Kanzan" (Японска вишна сорт "Канзан") - Тази японска вишна е с изправена корона и достига височина около 7-10 метра. Видът произхожда от Китай. Цветовета са наситено розови, кичести и обилно отрупват клоните. Короната се състои от няколко основни клона и второстепенни такива. Не образува много гъста корона. Листата са червеникаво-бронзови при появяването си. През лятото са свежо зелени, а на есен се обагрят в жълто. Този вид заслужава внимание и би бил подходящ акцент за всяка градина.

 

Prunus-serrulata-Kanzan

Prunus serrulata "Kanzan"

 

2. Prunus serrulata "Kiku-shidare-zakura" (Японска вишна сорт "Кику-Шидаре-Сакура") - Японска вишна с плачеща корона, по-бледорозови цветове, наподобяващи помпони. Цъфти обилно и е изключително нежна и красива форма. Дъговидните клони са отрупани с цветове и падат надолу като розов водопад. Тя е сравнително малко дръвче. Достига височина около 4-6 метра. 

 

Prunus-serrulata-Kiku-Shidare-Sakura

Prunus serrulata "Kiku-shidare-zakura"

 

3. Prunus serrulata "Amanogawa" (Японска вишна сорт "Аманогава") - Дървото с най-бледорозови почти бели цветове от трите представени тук сорта. Въпреки това не отстъпва по красота на описаните по-горе. Също е сравнително ниско дърво с височина около 4 до 8 метра. Отличава се с това, че короната е по-тясна. 

 

Prunus-serrulata-Amanogava

Prunus serrulata "Amanogawa"

 

За да ви убедим колко са красиви тези дървета и че си заслужава да намерите място за поне една японска вишна в двора, ще допълним само, че в тяхната родина и в източната култура разцъфтяването им е празник и символизира идването на пролетта! Разцъфналия нежен вишнев цвят е символ на красота и съвършенство! Неговата мимолетност е препратка към човешкия живот, младостта и красотата, които са прекрасни, но преходни и краткотрайни. Съзерцаването на тези декоративни дървета в Япония се е превърнало в истински ритуал!Свързани статии

Специфични грижи при отглеждането на иглолистни и вечнозелени растения
Специфични грижи при отглеждането на иглолистни и вечнозелени растенияИглолистните и вечнозелените дървета и храсти са най-разнообразни и имат целогодишен декоративен ефект. Заслужават място във всяка градина, както и редовни и правилни грижи. Разберете повече за това в този материал!
FacebookGoogleTwitterPinterest
Енциклопедия на растениятаЖивота и работата на...