Категории фирми
Други
« Всички статии

Елате в Самобор

Посещения: 9527
Публикувана от garden-design на 23-05-2014 08:59
в по света, Архитектура, Градски облик, Пътешествия

Samobor, Croatia by garden-design.bg 02

Самобор - градът, в който са се влюбили поети и художници

Самобор (Samobor) е живописно средновековно градче с добре запазена барокова архитектура и богато историческо и културно наследство. Тук витае специфична атмосфера, която може да усетите разхождайки се из малките живописни улички, докато разглеждате богатата колекция на музея Самобор, върху фасадите на сградите на централния площад, къщите в пастелни, меки цветове, зад стените на енорийската църква и францисканския манастир. Покрити мостове, река с пъстърва, пресичаща града, двуетажни къщи с червени покриви, кокетни кафенета – разходката из Самобор е успокояваща и вливаща приятни емоции. Разходката сред зеленината на боровите и букови гори край руините на стария замък в Самобор също е задължителна. Възможността да се потопите сред мълчаливите истории на хълма над града, прохладата и спокойствието на зеленината, както и гледката на десетките старинни параклиси (по един почти на всеки хълм), неминуемо привлича окото и душата на пътешественика.

Samobor, Croatia by garden-design.bg 01

Това е градът, в който са се влюбили поети и художници, скулптури и композитори. Така очарователно е това място!

Самобор е град на множество културни събития през цялата година – театрални постановки, изложби, концерти. А всяка есен се провежда фестивал на класическата музика – традиция, която продължава вече 36 години и веднъж годишно превръща града в голяма сцена.

Град на занаятчии и майстори

Освен това от древни времена този град е известен със своите отлични занаятчии и майстори. Тук ще намерите продукти на традиционните занаяти, които са изчезнали на друго място, ще откриете ръчно изработени продукти и красиви сувенири, характерни за градчето. Самоборският кристал, също ръчно изработен, е прославил името на Самобор по целия свят. Повече от две хиляди различни занаяти и професии и екологично чиста индустрия се развиват в Самобор.

Заслужава си да дойдете до тук дори само, за да опитате местните деликатеси. Непременно опитайте самоборският крем-шните (samoborska kremšnita), ще останете очаровани от пухкавия му ванилов пълнеж. Или пък „Rudorska greblica“ – чийзкейк, приготвен по много стара рецепта. Заслужава си да пийнете и samoborski bermet, т.е. чаша местен вермут, който се пие като аперитив и има лечебно действие за стомаха. И не на последно място – купете си сладолед, от сергията на улицата! Мммм... вкусен е!

Така че следващият път, когато посещавате Хърватска и се уморите от атракциите и динамиката в столицата Загреб, спомнете си, че Самобор е само на около 20 км западно от нея.

снимки:  ©garden-design.bg

Samobor, Croatia by garden-design.bg 03

Samobor, Croatia by garden design 04

Samobor, Croatia by garden design 05

Samobor, Croatia by garden-design.bg 06

Samobor, Croatia by garden-design.bg 07

Samobor, Croatia by garden-design.bg 08

Samobor, Croatia by garden-design.bg 09

Samobor, Croatia by garden-design.bg 10Свързани статии

FacebookGoogleTwitterPinterest