Категории фирми
Други
« Всички статии

Клубното кресло Иймс

Посещения: 9527
Публикувана от garden-design на 27-01-2014 23:34
в Интериор

01 Eames Lounge Chair by Vitra

Чарлз и Рей Иймс (Charles and Ray Eams) са сред най-значимите американски дизайнери на 20-ти век със съществен принос към модерната архитектура и обзавеждане. Чарлз завършва архитектура и Академията по изкуствата в Мичигън, където по-късно и преподава. Рей е художник и фотограф. Интересите на двойката са свързани с всички изброени изкуства, но далеч не се ограничават с тях. Чарлз и Рей Иймс са партньори в живота и в творчеството. Те отварят заедно дизайнерско студио в Калифорния, където работят по съвместни проекти.

Днес обръщаме поглед към може би най-емблематичното им творение – креслото с табуретка Lounge Chair. Всички са виждали тази мебел с уникален дизайн, създаден през 1956 г. Креслото се произвежда и до днес, при това много успешно. Нещо повече креслото и отоманката са изложени на места като МОМА (Музея за модерно изкуство) в Ню Йорк и Институтът по изкуствата в Чикаго. Когато двойката създава сета (кресло и табуретка), дизайнът му е съвсем иновативен. До тогава няма измислено и изработено нищо подобно. Той е изключително разпознаваем и също толкова харесван и актуален и днес. Креслото с прилежащата към него табуретка е изработено като подарък за холивудският режисьор и приятел на семейство Иймс - Били Уайлдър („Сънсет Булевард“ и др.). То е първата мебел, създадена от Иймс за високия ценови сегмент. Луксозното кресло, предназначено за заможни хора се произвежда и до днес от мебелната компания Herman Miller.

Конструкцията на креслото се състои от три дървени черупки (от огънат на висока температура шперплат), покрити с фурнир от палисандър. Горната част е от меки кожени възглавници, пълни с дунапрен и пух. Въртящата стойка е от оксидиран и полиран лят алуминий. Това кресло е модерна интерпретация на класическия английски клубен стол.

От 50-те години до днес Eames Lounge Chair не се променил много. С оглед по-голямо удобство и след проучване за ръста на хората, днес освен класическия вариант на креслото се продлага и 10 см по-висок модел. Разнообразие от класическия модел може да внесете и чрез цвят различен от черна кожа с тъмно дърво. Вече има варианти от черна кожа със светло дърво, модел с кафява кожа и модел с бяла кожа.

Официално Eames Lounge Chair се предлага от две фирми - Herman Miller за американските пазари и Vitra – за европейските.

Моделът е подходящ за всеки, който цени удобството, качеството и истинската класика!

Снимки: Vitra

02 Eames Lounge Chair by Vitra

03 Eames Lounge Chair by Vitra

04 Eames Lounge Chair by Vitra

05 Eames Lounge Chair by VitraСвързани статии

Специфични грижи при отглеждането на иглолистни и вечнозелени растения
Специфични грижи при отглеждането на иглолистни и вечнозелени растенияИглолистните и вечнозелените дървета и храсти са най-разнообразни и имат целогодишен декоративен ефект. Заслужават място във всяка градина, както и редовни и правилни грижи. Разберете повече за това в този материал!
Акварели от Grzegorz Wróbel
Акварели от Grzegorz WróbelGrzegorz Wróbel е архитект по професия, но по призвание е художник. Вдъхновява се от природата и често рисува от натура. Твърди, че това е най-добрият начин да усъвършенстваш техниката си.
FacebookGoogleTwitterPinterest