Категории фирми Други
« Всички статии

Цветна палитра в градината I

Посещения: 22550
Публикувана от garden-design на 16-10-2012 22:36
в Ландшафт, Растенията в градината

Смятате, че градината е интересна и привлекателна само през пролетта и лятото? Това не е вярно! Плододаващите дървета и храсти, както и тези с необичаен период на цъфтеж могат да придадат жизнерадост и красота на есенните и дори зимни пейзажи в градината.

Атрактивни плодове, ярки клонки, а защо не и цвят през зимата

За да имате ефект в градината през цялата година, потърсете растения с атрактивни плодове, ярко оцветени клонки или нетрадиционен период на цъфтеж, за да постигнете ефект и в дъждовните есенни, и в студените зимни дни.

fruits

Атрактивни плодове

В градината наистина може да има нещо красиво, към което да поглеждате с усмивка през всеки сезон. Плодовете са най-често подценяваното качество у растенията и пренебрегван елемент в градинския дизайн. Ако съзнанието ви е било приспано от изобилието на цветове през пролетта и лятото, ехооо, събудете се! Неочакваната красота на плодовете ще оживи вашата градина през студените есенни дни и снежната зима, давайки й цвят и свежест.

Ето някои от най-устойчивите за нашите климатични условия растения с атрактивни, пълни с цвят плодове.

Pyracantha coccinea („пираканта кокцинеа”) и нейните сортове са вечнозелени храсти с много красиви жълти, оранжеви или червени плодове. Те са събрани в гроздове и отрупват целия храст. Растението е подходящо за жив плет или единично засаждане, но е силно бодливо, затова внимателно изберете неговото място в градината. На височина достига 2-3 м. Понася добре подрязване. По-известни у нас сортове са:

 ‘Orange Glow’ („ориндж глоу”) с оранжеви плодове;

 ‘Red Column’ („ред колумн”) с червени плодове;

 ′Soleil d´Or′ („солейл д’ор”) с жълти плодове.

Pyracantha

Callicarpa bodinieri („Каликарпа бодиниери”) е листопаден храст с височина до 3 м и ширина до около 2 м. Един от известните вариетети е Callicarpa bodinieri var. giraldii ‘Profusion’. Храстът е много атрактивен с ярки, виолетово-лилави плодове, които се задържат по клоните от октомври до януари. Силно зимоустойчив и непретенциозен към почвата, върху която расте. Препоръчително е ежегодно подрязване на пролет.

Malus species („малус специес”). Под това название разбираме голямото разнообразие от декоративни сортове ябълки, които радват окото през есента и зимата със своите атрактивни плодчета, обагрени в пурпурно, червено, оранжево, зелено или жълто. Макар и дребни, те най-често са също и ядливи. Те се предхождат от прости, полукичести или кичести, красиви и ароматни цветове на пролет. Има доста сортове с различна височина, както и с плачеща форма на короната, така че всеки да намери подходяща ябълка за своята градина. Всички те предпочитат слънчеви месторастения. Устойчиви са при нашите климатични условия и се отглеждат лесно. Разположете растението по-далеч от плочник или представителните части, тъй като все пак плодовете рано или късно ще паднат. Сортът ‘Harvest Gold’ е един от най-устойчивите на заболявания. На пролет цъфти с бели, ароматни цветове, които в последствие са заменени от златисто-жълти плодове. Други популярни сортове са: 

Malus ‘Evereste’ ("евересте") – достига височина около 7 м, с бели цветове и жълто-оранжеви плодове;

Malus ′Cheal′s Weeping′ ("чийлс уийпинг") – с плачеща корона, достига височина около 4 м, цветовете са розови, а плодовете червени;

Malus ′Proffesor Sprenger′ ("професор Спренгер") – достига височина до 10 м, цъфти и плододава обилно;

Malus ′Red Jade′ ("ред жаде") – отново плачеща форма с височина до около 5 м, с много красиви червени цветове;

Malus ′Royalty′ ("роялти") – отличава се с тъмнорозовите си цветове, плодовете са червени;

Malus baccata ′Street Parade′ ("стрийт парейд")– с бели цветове.

Malus

Втора част може да видите тук.

../pictures/pic_big/news/1350393792_korica.jpg


Свързани статии

10 неща, които трябва да знаете за пиракантата
10 неща, които трябва да знаете за пиракантатаПиракантата е популярен и красив храст. Въпреки, че е силно бодлива, тя има има много преимущества и заслужава внимание и място във всяка градина. Научете десетте най-важни и интересни неща за нея!
Цветна палитра в градината II
Цветна палитра в градината IIПродължаваме да разглеждаме растения с атрактивни плодове през есента и зимата. Един от най-непретенциозните, лесни за отглеждане и бързорастящи храсти е симфорикарпусът. Вижте кои други храсти са с декоративни плодове.
FacebookGoogleTwitterPinterest
Енциклопедия на растениятаЖивота и работата на...