Категории фирми Други
« Всички статии

Легенда за лалето

Посещения: 8836
Публикувана от garden-design на 27-03-2014 23:39
в Ландшафт, Други

Tulip 01

Лалетата безспорно са едни от най-красивите цветя. Принадлежат към род Tulipa и доста държави си оспорват правото да бъдат тяхна родина. 

Днес ще ви разкажем една от легендите, свързани с обичаното лале. 

Според Одринската легенда, за строежът на джамията в града, архитектът избира централната градска част. За да се разчисти теренът, е трябвало да се разрушат къщи, да се изкупят дворни места. Работата напредвала бързо, защото султанът не жалел средства. 
Само една старица не искала да продаде имота си. Предложи ли й двойна, тройна сума - тя отказвала. Пратениците на султана я попитали какво още иска и защо упорства. Тогава тя ги завела в двора си и пред погледите на всички тях се открила невероятна гледка - килим от хиляди лалета, пъстри и многоцветни, които жената години наред отглеждала. Това била причината да не продава имота си.
След продължителни преговори старицата все пак се съгласила да жертва едната красота заради другата, но поискала в замяна в джамията да има едно каменно лале, както и много рисунки на лалета.
Архитектът и строителите изпълнили желанието й. Сега в джамията има нарисувано лале, но обърнато надолу с цвета, за да напомня за упоритостта на жената. Казват, че от тогава започнали да наричат Одрин "Градът на лалетата". (Мадлена Русева)

Все пак в наши дни лалето е национален символ на Холандия, която днес е най-големият износител на цветя и е водеща в търговията с лалета.

Особено атрактивни са фестивалите на лалето, организирани в няколко държави.

Фестивал на лалето в Истанбул, Турция

Всяка година през април паркът Емирган в Истанбул се превръща в приказка от Хиляда и една нощ, където можете да съзерцавате лалетата с часове. Ще ги видите не само в парка, а навсякъде - край булевардите, по алеите, пред внушителните джамии... 

Фестивал на лалето в Нордостполдер, Холандия

Край Нордостполдер е най-големият район с насаждения с лалета в Холандия. Разходка сред безкрайните шарени килими ще помните дълго време (страницата на фестивала може да видите тук).

Фестивалът на лалето в Морж, Швейцария

Фестивалът на лалето в швейцарския град Морж събира повече от 120 000 лалета от 300 вида на бреговете на Женевското езеро. Отправете се към Парка на независимостта от 29-ти март до 11-ти май (страницата на фестивала може да видите тук).

../pictures/pic_big/news/1395956398_Tulip 00.jpg


Свързани статии

FacebookGoogleTwitterPinterest
Енциклопедия на растениятаЖивота и работата на...