Категории фирми Други
« Всички статии

Площад в Минеаполис

Посещения: 12852
Публикувана от garden-design на 17-03-2014 15:48
в Ландшафт, Озеленяването в градска среда

The Federal Courthouse Plaza by Martha Schwartz 01

Този площад се намира в центъра на Минеаполис (САЩ) точно пред сградата City Hall (или кметството) и новият федерален съд, който представлява висока, модерна сграда, проектирана от Kohn Pedersen Fox Associates. Проектът за площадното пространство е дело на Марта Шварц (Martha Schwartz). Тук ландшафтните архитекти са изправени пред многобройни предизвикателства. Новият площад (т.нар. The Federal Courthouse Plaza) трябва да служи за пример за градски парк и да допринесе за определяне идентичността на града. Във връзка с това, основна цел е създаването на ландшафт със силна идентичност и характерен, отличителен облик. Едно от предизвикателствата пред ландшафтните архитекти е фактът, че обширният площад е изцяло разположен върху подземни гаражи, което налага редица ограничения например във възможността за засаждане на растителност с по-дълбока коренова система, ограничение в теглото на общо използваните материали (строителни и растителни), както и наличието на вентилационна система на нивото на земята.

The Federal Courthouse Plaza by Martha Schwartz 02

Характерното в дизайна на Марта Шварц е полагането на настилка с линеен рисунък, който кореспондира с архитектурните елементи на сградата и един вид е тяхно продължение на нивото на земята. Линиите по интуитивен път насочват движението и водят към входа на сградата. Този рисунък е нарушен от затревени могили и павирано елиптично пространство, което ги обединява и служи за зрителен център. Тревните възвишения символизират тесни ледникови наноси, препратка към естественият ландшафт на Минесота през ледниковата епоха. Те имат и чисто декоративен, скулптурен характер. Разработени са специализирани строителни процеси за реализирането на проекта във връзка с ограниченията в теглото. Така например затревените могили са оформени във вътрешността си с тел и стиропор, за да не са изпълнени изцяло с почва и за намаляване на теглото им. Върху тях освен трева са засадени и северноамерикански борове, които са местни за Минесота и са с по-малка височина от повечето борове. Марта Шварц казва, че иска хората да разпознават растежа на гората в Минесота. Друг интересен акцент в площадното пространство са пейките, направени от дървени трупи. Те също имат до известна степен символично значение. Местата за отдих са обезпечени и от множество метални пейки, разположени напряко на рисунъка на настилката. Със смяната на сезоните има известна промяна в общият изглед на площада, известен още като Drumlin Park (drumlin - тесен хълм или хребет; геол. тесен ледников нанос или насип). През плолетта по хълмовете се появяват нарциси и други луковични цветя, които придават жизненост и цвят на фона на сивите настилки и фасади.

Площадното пространство предлага и добра възможност за излагане на съвременно изкуство и скулптурни произведения. Тук ще видите изключително симпатичните и весели бронзови фигурки на Tom Otterness, наречени Rockman. Те са такова добро допълнение към ландшафта и така умело разположени по възвишенията и настилката, че наистина предизвикват усмивка и добро настроение у преминаващите.

В заключение можем да кажем, че този дизайн е успешен по много причини и въпреки, че площадът е официално открит през 1997 година и до днес той има излъчването на модерно и функционално градско площадно пространство.

The Federal Courthouse Plaza by Martha Schwartz 03

The Federal Courthouse Plaza by Martha Schwartz 04

The Federal Courthouse Plaza by Martha Schwartz 07

The Federal Courthouse Plaza by Martha Schwartz 08

../pictures/pic_big/news/1395064082_The Federal Courthouse Plaza by Martha Schwartz 00.JPG../pictures/pic_big/news/1395065012_The Federal Courthouse Plaza by Martha Schwartz 05.JPG../pictures/pic_big/news/1395065157_The Federal Courthouse Plaza by Martha Schwartz 06.JPG../pictures/pic_big/news/1395065606_The Federal Courthouse Plaza by Martha Schwartz 09.JPG../pictures/pic_big/news/1395065619_The Federal Courthouse Plaza by Martha Schwartz 10.JPG../pictures/pic_big/news/1395065629_The Federal Courthouse Plaza by Martha Schwartz 11.JPG


Свързани статии

Озеленяване, растения и градини в Instagram (октомври 1 част)
Озеленяване, растения и градини в Instagram (октомври 1 част)Вдъхновение от и за градината в публикациите в Instagram през изминалите дни на месец октомври. Вертикално озеленяване, божури, пираканта и още какво ли не. Разгледайте нашите фаворити!
Озеленяването на един небостъргач в София в кратка фото-разходка
Озеленяването на един небостъргач в София в кратка фото-разходкаТъй като нямаме много небостъргачи, не и толкова високи, сградата на Капитал Форт ни привлече наскоро. Вижте нашата съвсем кратка, направена от човек, не от дрон, разходка наоколо!
Зелени площи в градовете - Мюнхен (част 1)
Зелени площи в градовете - Мюнхен (част 1)Хвърлете поглед на зелените точки в различни европейски градове - паркове, градини, площадни пространства, скверове, озеленени пространства към административни и бизнес сгради, клоцове пред офиси и магазини и всяка приятна зелена площ! Нека започнем с така приятния Мюнхен!
FacebookGoogleTwitterPinterest
Енциклопедия на растениятаЖивота и работата на...