Категории фирми Други
« Всички статии

Градина в сянка

Посещения: 6953
Публикувана от garden-design на 12-03-2014 23:21
в Ландшафт, Стилове и идеи за градината, Други

01-Private garden by HAVETID

Частната градина трябва да предлага уединение и зеленина, която да радва окото. Когато парцелът, предвиден за озеленяване е сенчест, възможностите за използване на различни растителни видове намаляват с оглед на това, че сравнително малко видове се развиват добре при подобни условия. Но въпреки това с въображение, правилен подбор на растителността, подходящо аранжиране и включване на интересни настилки, камък и водни елементи може да се постигне превъзходен резултат. Една такава градина можете да видите тук. Тя се намира в Дания, но използваните растителни видове са 99% приложими и у нас в България. Така например на първата снимка виждаме комбинация от тис с красива тъмнозелена листна маса и подрязан чемшир, както и почвопокривна растителност. Използвани са също папрати, дребнолистен пълзящ евонимус (Euonymus fortune Minimus), азалии, анемоне, алхемила, хости. В по-осветените и слънчеви места са засадени ириси, декоративни треви, плачещ кедър и доста други видове.

Въпреки, че в градината преобладава зеленият цвят в различни нюанси, чрез комбинацията на растения с различни големини и разнообразие в листата, формите и текстурата, резултатът далеч не е скучен. Добавянето на една-две непретенциозни кашпи, дискретна градинска мебел, каменна декорация и чудесна настилка, създава невероятно излъчване и атмосфера. Сякаш се намираш сред зеленината на тайна градина.

Градината е дело на HAVETID.

Снимки: Jørn Møller Jensen

Private garden by HAVETID 2

Private garden by HAVETID 3

Private garden by HAVETID 4

../pictures/pic_big/news/1394659290_00-Private garden by HAVETID.jpg../pictures/pic_big/news/1394659342_05-Private garden by HAVETID.jpg../pictures/pic_big/news/1394659489_06-Private garden by HAVETID.JPG


Свързани статии

FacebookGoogleTwitterPinterest
Енциклопедия на растениятаЖивота и работата на...