Категории фирми Други
« Всички статии

Хамамелис - цвят през зимата

Посещения: 6991
Публикувана от garden-design на 16-02-2014 17:38
в Ландшафт, Растенията в градината

Твърде малко са растенията, които дават цвят и красота в градината през зимата. Днес ще ви покажем в пълният му блясък един храст, който цъфти в периода януари-март, лесен е за отглеждане и е подходящ за нашите географски ширини. Това е хамамелисът.

Хамамелис е род листопадни, цъфтящи растения от семейство Хамамелидови (Hamamelidaceae), с три специеса (Hamamelis ovalis, H. virginiana, H. vernalis), естествено разпространени в Северна Америка, един – Hamamelis japonica, естествено срещан в Япония и един – Hamamelis mollis, разпространен в Китай.

Хамамелисът е висок храст, по-рядка достига размерите на ниско дръвче, с височина обикновено около 3-4 м (в редки случаи 8-10 м).

Hamamelis_mollis_Boskoop

Hamamelis mollis Boscoop © www.tuinkrant.com

Виргинският хамамелис (Hamamelis virginiana) е с хабитус на леска и рядко разклонена корона. Листата са светлозелени, асиметрични, вълновидно назъбени по края. През есента се обагрят в жълто и червено. Цветовете са жълти, с четири лентовидни венчелистчета и ароматни. Цъфтежът е през есента – септември, октомври, ноември. Видът е естествено разпространен в Източна Северна Америка. Изисква дълбоки, влажни и плодородни почви. У нас се отглежда сполучливо, но рядко.

Hamamelis_mollis

Родина на окосменият хамамелис (Hamamelis mollis) е Китай. Цветовете също са златистожълти, ароматни, но се появяват през януари-март.

Hamamelis_mollis_early_bird

Hamamelis mollis Early Bird © forums.mooseyscountrygarden.com

Японският хамамелис (Hamamelis japonica) също е красив храст с жълти цветове, леко ароматни, появяващи се през февруари-март. Разпространен е в планинските части на Япония и е доста сходен с Hamamelis virginiana.

Най-добре хамамелисите се развиват на слънчево място, но понасят и частично засенчване. Почвата трябва да е неутрална или леко кисела (pH 4.5-6.5), по възможност добре дренирана и плодородна. Изисква слабо подрязване, най-добре след като прецъфти. Премахват се само счупени, слаби и силно преплетени клони.

Особено атрактивни и най-често използвани са формите на Hamamelis x intermedia.  Видът е получен от кръстосването на H. japonica и H. mollis. Създадени са редица форми, сред които Hamamelis x intermedia ′Pallida′ (със сярно жълти, ароматни цветове), Hamamelis × intermedia ′Jelena′ (с меднооранжеви цветове, също ароматни), Hamamelis x intermedia ′Orange Beauty′ (с леко ароматни, оранжеви цветове), Hamamelis x intermedia ′Diane′ (червени цветове), Hamamelis × intermedia ′Arnold Promise′ (леко ароматни, яркожълти цветове), Hamamelis x intermedia ′Sunburst′ (едри, жълти цветове), Hamamelis x intermedia ′Westerstede′ (с бледожълти цветове).

Този храст заслужава място във всяка градина. Той ще се отплати с цъфтеж в месеците януари-март и деликатен, сладък аромат, който може да внесете и в дома си, като отрежете няколко клонки и ги потопите в съд с вода. Ако закупите сравнително младо растение, може да го отглеждате в контейнер на терасата доста дълго време.

Hamamelis_intermedia_Rubin

Hamamelis x intermedia "Rubin"

Hamamelis_intermedia_Sunburst

Hamamelis x intermedia "Sunburst"

Hamamelis_intermedia_Orange_Peel

Hamamelis x intermedia "Orange Peel"

Hamamelis_intermedia_Diane

Hamamelis x intermedia "Diane"

Hamamelis_intermedia_Orange_Beauty

Hamamelis x intermedia "Orange Beauty"

../pictures/pic_big/news/1392565127_00-Hamamelis Westerstede by garden-design.bg.jpg../pictures/pic_big/news/1392565161_05-Hamamelis gallery.JPG../pictures/pic_big/news/1392565170_06-Hamamelis x intermedia Jelena.JPG../pictures/pic_big/news/1392566958_12-Hamamelis_intermedia_Diane.JPG../pictures/pic_big/news/1392566971_13-Hamamelis_intermedia_Orange_Beauty.JPG../pictures/pic_big/news/1392566981_14-Hamamelis int Sunburst and Diane.JPG


Свързани статии

Астилбе – видове, засаждане и отглеждане
Астилбе – видове, засаждане и отглежданеТърсите лесно за отглеждане цвете, с красиви цветове и подходящо за по-сенчести места? Засадете си астилбе! Това многогодишно тревисто растение не е претенциозно и цъфти там, където малко растения се чувстват добре. Изглежда нежно, но е устойчиво и ще краси градината ви дълго време.
FacebookGoogleTwitterPinterest
Енциклопедия на растениятаЖивота и работата на...