Категории фирми Други
« Всички статии

Ф като фрезия и фритилария

Посещения: 6082
Публикувана от garden-design на 10-02-2014 13:02
в Ландшафт, Дизайн с цветя и флористика

Поставяме началото на флоралната азбука в нашия сайт, макар и с една от последните букви. Освен интересна и полезна информация за произхода, разнообразието и отглеждането на видове със съответната буква, в тази поредица ще откриете предложения за аранжиране от наши и чуждестранни специалисти и флористи.

Стартираме с буква "Ф", като сме избрали да представим фрезия (Freesia) и фритилария (Fritillaria).

01-freesia and fritillaria

Родът фрезия носи името на своя откривател Friedrich Heinrich Theodor Freese (1795–1876) - немски физик и ботаник. Фрезията е красива, с ароматни цветове и произхожда от Южна Африка. Това в никакъв случай не означава, че не можем да я отглеждаме и използваме у нас. Напротив, фрезиите са обичани цветя, обикновено се размножават чрез засаждане на луковички в сандъчета или директно в градината. Трябва да се има предвид, че не са лесни за отглеждане и са особено взискателни. За това пък в цветарските магазини се предлагат като рязан цвят в различни нюанси на червено, розово, жълто, бяло и лилаво. Освен това има простоцветни и кичести фоми. Най-популярни са в началото на пролетта, тъй като започват да цъфтят още през февруари. Фрезиите освежават всеки букет и аранжировка. Придават аромат и изящество. Очарователни са дори поднесени самостоятелно.

02-freesia and fritillaria

Фритиларията на свой ред също е прекрасно цвете, разпространено във всички "умерени" региони на Северна Америка. У нас е известна още като "ходжово лале". Тя е многогодишно, зимоустойчиво, луковично растение с интересни и ефектни цветове. Предлага се в широка гама от плътни цветове като жълто, слонова кост, кафяво, лилаво, розово и оранжево, а има и пъстри сортове. Ако искате да я отгледате в градината, заседете луковици наесен на слънчево място. Чудесна декорация за дома е връзка фритилария в любим цвят, потопена в прозрачна ретро-ваза или интересен буркан. Семпло и придава Викториански вид!

Следва демонстрация на подходящ за сезона и сравнително лесен за направа букет с тези две чудесни цветя в комбинация с още някои видове. Необходими са ни 10-тина бели фрезии, които придават много изискан вид на букета. Може да се съчетаят с наситено розови с по-различна чашка (също 10-тина броя) – щипка щастие и невероятен аромат. Продължаваме с няколко бели божура (4-5 броя) – капка романтика, наситено тъмночервени рози с дребни цветове – знак за любов и последният щрих са няколко фритиларии, в случая сме избрали пъстроцветни. За да направите букета лесно, подредете пред себе си петте вида цветя по отделно. В едната ръка дръжте букета, а с другата добавяйте от цветята.

03-freesia and fritillaria

Подредете по свое желание като редувате например няколко розови фрезии, след това 4-5 рози, после божур и няколко фритиларии и така, докато получите желаната комбинация.

04-freesia and fritillaria

След това букетът се връзва здраво с цветарско тиксо на две места - под и над ръката, с която го държите. Сега прикриваме с декоративна лента. Ние сме избрали червена кадифена панделка. Увиваме нагоре и надолу, докато се покрие тиксото и е удобно за хващане, след което отрязваме лентата, подгъваме края и го прихващаме с две декоративни карфици с перлички. Е, това е чудесен букет за Свети Валентин или друг романтичен повод!

05-freesia and fritillaria

Още една наша любима комбинация е фрезия с лалета и семпла панделка. Проявете въображение или се доверете на професионалистите в цветарските магазини. Едно е сигурно – красивият букет е добро решение за всеки повод, а ако е и малко по-нестандартен, с внимателно подбрани цветове и видове, е сигурен знак за специално отношение!

../pictures/pic_big/news/1392030171_00-freesia and fritillaria.JPG


Свързани статии

Специфични грижи при отглеждането на иглолистни и вечнозелени растения
Специфични грижи при отглеждането на иглолистни и вечнозелени растенияИглолистните и вечнозелените дървета и храсти са най-разнообразни и имат целогодишен декоративен ефект. Заслужават място във всяка градина, както и редовни и правилни грижи. Разберете повече за това в този материал!
Свежи клонки от градината или как лесно да внесем природата вкъщи
Свежи клонки от градината или как лесно да внесем природата вкъщиОбичате ли да имате букет свежи цветя у дома поне от време на време? А какви цветя избирате за тази цел? А свежи клонки и зеленина във вазата?
Подписано с копче от Стелиана Левеке
Подписано с копче от Стелиана ЛевекеРазговаряме със Стелиана за това лесно ли се работи с младоженци, кои са любимите й цветя, за какво мечтае. Както и още интересни неща. Отговорите в обширното интервю, за което тя намери време далеч преди края на сватбения сезон!
FacebookGoogleTwitterPinterest
Енциклопедия на растениятаЖивота и работата на...