Категории фирми Други
« Всички статии

Музей на дървото

Посещения: 3356
Публикувана от garden-design на 03-02-2014 22:48
в Ландшафт, Паркове и градини

01-Baum Museum,Tree Museum by Enzo Enea

На 14 юни 2010 г. в близост до Цюрих отваря врати т.нар. музей на дървото. Той се простира на площ от 75 000 кв.м и е замислен като открито пространство за експозиция на едроразмерни растения. Музеят е с овална форма и обособени пространства със собствена атмосфера и характер. В тях се излагат отделни дървета от колекцията на Енцо Енеа (Enzo Enea) – швейцарски ландшафтен архитект и виден колекционер на растения. Зад създаването на музея стоят дългогодишният опит и проучвания на Енеа. Тези необикновени растения, намерили място в колекцията му, будят у него безгранично възхищение и уважение към природата и околната среда. Проектът цели да пробуди у посетителя същите емоции, да обърне внимание към изключителното присъствие, красота и рядкост на изложените дървета, да изтъкне характеристики на живота, като времето и пространството. Именно те са оформили тези вековни дървета до съвършенство. За да сподели тези преживявания и усещания с по-широка аудитория, Енеа посвещава музей на своите живи експонати. Разходката тук впечатлява с великолепието на изложените дървета, микроклиматът, който те създават наоколо, разнообразието на листната маса, разстоянията, мащабите и пропорциите, както и цялостния ландшафт и композиция, в които са разположени "експонатите". Място са намерили около 50 дървета от над 25 разновидности. Всяко от тях е своеобразно произведение на изкуството, а някой са и над 100-годишни.

Музеят е обграден от паркова част. Общо зоните на музея и парка съдържат над 2000 изключителни дървесни видове, които Енеа е събирал през последните седемнадесет години. Тук е разположена и неговата офис-сграда, дело на американската архитектурна фирма Oppenheim Architecture & Design. Тя приютява изложба на подбрани градински мебели, библиотека, магазин, както и колекция от произвдения на изкуството и дизайнерски предмети. Сградата печели архитектурна награда през 2009 г. (American Architecture Award 2009, Chicago Athenaeum). Двете фирми - Enea Garden Design и Oppenheim Architecture & Design, работят успешно съвместно по редица международни проекти.

Енцо Енеа следва ландшафтна архитектура в Лондон, едва след като завършва специалността индустриален дизайн. След това пътува да Бразилия и Хавай, където получава първият си голям проект за озеленяване на хотел Шератон. През годините печели редица златни и сребърни отличия в Базел и Цюрих, а през 1998 г. получава сертификат за заслуги от лондонското Chelsea Flower Show. Отличителен белег на неговите проекти е сливането на откритите и закритите пространства, творческото преплитане на душата на къщата с прилежащите й външни зелени пространства. Работата на Енеа - един от най-видните ландшафтни архитекти в света, е изчерпателно документирана в книгата Частните градини на Енеа ("enea private gardens").

02-Baum Museum,Tree Museum by Enzo Enea

05-Baum Museum,Tree Museum by Enzo Enea

06-Baum Museum,Tree Museum by Enzo Enea

07-Baum Museum,Tree Museum by Enzo Enea

08-Baum Museum,Tree Museum by Enzo Enea

Снимки: © Martin Rütschi, © Enea Garden Design, © e-architect.co.uk

../pictures/pic_big/news/1391460510_00-Baum Museum,Tree Museum by Enzo Enea.JPG../pictures/pic_big/news/1391460543_03-Baum Museum,Tree Museum by Enzo Enea.jpg../pictures/pic_big/news/1391460552_04-Baum Museum,Tree Museum by Enzo Enea.jpg


Свързани статии

FacebookGoogleTwitterPinterest
Енциклопедия на растениятаЖивота и работата на...