Категории фирми Други
« Всички статии

Жив плет от лигуструм

Посещения: 91819
Публикувана от garden-design на 07-10-2015 20:38
в Ландшафт, Растенията в градината

Жив плет от лигуструм

Днес ще говорим за лигуструма. Известен е още като „птиче грозде“ и „жив плет“. Ще започнем с това, че е най-непретенциозният храст и е чудесен избор за направата на жив плет.

 

Лигуструм: характеристики и обща информация

Има различни видове лигуструм. За нашите климатични условия в България едно от най-устойчивите и съответно най-често използвано е овалнолистното птиче грозде. Латинското му име е Ligustrum ovalifolium (чете се: „лигуструм овалифолиум“). Основната форма е със зелени листа, а има и сортове с жълт или бял до кремав кант на листата. Да се нарича „жив плет“ не е правилно, тъй като жив плет може да се направи от най-разнообразни растения, широколистни или иглолистни храсти и дори дървета.

Лигуструмът е широколистен храст. Расте бързо, което е голямо предимство. След няколко години, в които се грижите за него и го подрязвате редовно, той се сгъстява и в резултат се образува чудесен жив плет. Храста е листопаден в по-студените части на страната и полувечнозелен, когато е на завет и в най-топлите райони. Така, че в зависимост от изложението и мястото, на което е засаден, лигуструма може да запази част от листата си през зимата.

Чудесен храст за жив плет

 

Изисквания и грижи за лигуструма

Расте на слънце или шарена сянка. Не е претенциозен към почвата. Понася засушаване, но умереното и редовно поливане ще гарантира по-доброто състояние и външен вид на растението. Понася чести резитби и оформяне. Желателно е през първите години след като го засадите на избраното място, да го подрязвате редовно, за да се сгъсти достатъчно и да има максимално добър декоративен вид. Въпреки, че не е взикателен към хранителността на почвата, ще се развива много по-добре ако го торите един или няколко пъти в годината. Най-добре е да използвате изкуствени комбинирани торове (NPK торове), като ги прилагате според указанията на опаковката.

Всичко това прави лигуструма любимо растение и предпочитан вид за направата на жив плет.

Бордюр в геометрична форма от лигуструм

 

Жив плет от лигуструм: защо, как, кога?

Защо да изберете лигуструм за вашия жив плет има много доводи: расте бързо, не е претенциозен, сухоустойчив е, поддържа се лесно, понася силна резитба, може да се оформи строго геометрично, лесно се засажда и не на последно място – той е едно от най-евтините растения.

С него може да се оформи нисък бордюр, жив плет с човешки ръст или още по-висок, с максимална височина 3-4 метра. Може да редувате лигуструм със зелени листа и лигуструм с шарени листа. Ако предпочитате разнообразието и искате да разчупите строгия жив плет, комбинирайте ги смело.

Когато живият плет от лигуструм се подрязва и полива редовно и за него се полагат минимални грижи през годината, ефектът е повече от чудесен. Със сигурност ще имате елегантна естествена ограда или по-нисък бордюр.

Как става засаждането? Доста лесно. Ако не ви е страх да се изцапате и изморите, засадете го сами. Изкопавате траншея, подреждате растенията и засипвате с рохкава и почистена от боклуци и камъни почва. Ако почвата е лоша (в смисъл: бедна на хранителни вещества, много глинеста или камениста), може на дъното да насипете по-плодородна. Утъпчете добре около всяко растение, задължително полейте обилно непосредствено след засаждането и подравнете с ножица храстите. В зависимост от размера, който сте закупили, може да премахнете до една трета от височината.

Кога? Ако купите растенията в саксийки, може да ги засадите през цялата година, стига да не е замръзнала почвата. Ако търсите по-евтин вариант, купете си лигуструм на гол корен и го засадете максимално бързо. Това ви ограничава във времето, тъй като храстите се продават така много рано на пролет (март-април) и много късната есен (октомври-ноември).

Живия плет от лигуструм дава много добър и красив ефект

Лигуструма е лесен за отглеждане и поддръжкаСвързани статии

Специфични грижи при отглеждането на иглолистни и вечнозелени растения
Специфични грижи при отглеждането на иглолистни и вечнозелени растенияИглолистните и вечнозелените дървета и храсти са най-разнообразни и имат целогодишен декоративен ефект. Заслужават място във всяка градина, както и редовни и правилни грижи. Разберете повече за това в този материал!
10 неща, които трябва да знаете за пиракантата
10 неща, които трябва да знаете за пиракантатаПиракантата е популярен и красив храст. Въпреки, че е силно бодлива, тя има има много преимущества и заслужава внимание и място във всяка градина. Научете десетте най-важни и интересни неща за нея!
Астилбе – видове, засаждане и отглеждане
Астилбе – видове, засаждане и отглежданеТърсите лесно за отглеждане цвете, с красиви цветове и подходящо за по-сенчести места? Засадете си астилбе! Това многогодишно тревисто растение не е претенциозно и цъфти там, където малко растения се чувстват добре. Изглежда нежно, но е устойчиво и ще краси градината ви дълго време.
FacebookGoogleTwitterPinterest
Енциклопедия на растениятаЖивота и работата на...