Категории фирми Други
« Всички статии

10 неща, които трябва да знаете за пиракантата

Посещения: 61702
Публикувана от garden-design на 02-10-2015 11:34
в Растенията в градината

Пиракантата е красив декоративен храст

 

Пиракантата е вечнозелен храст.

Това означава, че е зелена и през зимата. Ценно преимущество, тъй като не са много видовете, които при нашите климатични условия остават зелени през цялата година. Листата не са много големи, достигат дължина около 4 см. Те са тъмнозелени, лъскави и плътни, почти кожести.

 

Пиракантата е силно бодлив храст.

Това има и своите предимства. Може да се използва на обществени места, за да преградите достъпа към тревни площи и цветните лехи или дори за естествен щит под формата на ограда около градината.

Трябва да отбележим, че не е добре да се засажда около детски площадки и там, където играят деца.

 

Пиракантата е подходяща за растителни групи, единично засаждане и жив плет.

Ако пространството е малко, засадете само един екземпляр. Пиракантата не е малък храст. На височина достига до 4 м. А ако не се подрязва и на ширина ще достигне почти толкова. Хубаво е да я оформяте и поддържате по-компактна. Така растението ще бъде гъсто, ще цъфти повече и съответно ще ви радва с повече топчести плодове.

Ако има повече място в двора може да се направи група от няколко растения. Ако се комбинират пираканти с различен цвят на плодчетата, ще имате допълнително контраст и още по-голяма декоративна стойност. Може да комбинирате и с други широколистни цъфтящи храсти или вечнозелени растения.

Няма да сгрешите, ако изберете жив плет от пираканта. С подрязване той стои строен и гъст, а тъмнозелените листа спомагат да изпъкне.

">

 

Цъфти с дребни бели цветчета.

Те са събрани в щитчета и имат декоративен, макар и краткотраен ефект. Появяват се през май или юни. Прецъфтяват доста бързо.

 

Пираканта цъфти с бели декоративни цветчета

 

Има пираканти с различен цвят на плодовете.

И това е супер. Има с червени, с оранжеви и с жълти "топчета". Ако правите група, съчетайте различни сортове, за да постигнете контраст. В живия плет също може да ги комбинирате, редувате и смесите, ще останете доволни от резултата. Плодчетата наистина имат силен декоративен ефект и радват окото дълго време. Задържат се върху храста през есента и почти цялата зима.

 

Пираканта с различни на цвят плодове

 

Пиракантата расте бързо.

Това е огромно предимство, тъй като дори да закупите малък размер пираканта, сравнително бързо ще получите добър ефект. Все пак през първите години я подрязвайте по-силно, за да направи повече разклонения и да стане гъст храста.

 

Пиракантата не е претенциозна и не изисква особени грижи.

Расте на слънце или полусянка. Студоустойчива е. Не е взискателна към почвите. Вирее дори върху бедни почви. Въпреки това, препоръчително е да почиствате и подрязвате храста периодично. За по-добър облик е хубаво да се грижите за нея, както и за другите растения в градината – да поливате, торите и оплевявате около нея.

 

Пиракантата е сухоустойчива.

Това е рядко срещана характеристика при декоративните храсти. Благодарение на своята сухоустойчивост, пираканта е подходяща за засаждане на места, които не се поддържат интензивно, включително и обществени пространства.

 

Пиракантата  понася добре градска среда, праха и замърсяването.

Тя е често срещан храст в българските градове. Развива се добре дори край най-натоварените булеварди и кръстовища. Това ни довежда до извода, че понася добре неблагоприятните условия на големия град.

 

Пиракантата може да бъде отгледана като бонсай и дори в палметна форма.

Да оформиш и отгледаш бонсай не е за всеки. Да оформиш храст или дръвче в палметна форма също никак не е лесно. Но и двете са много красиви.

Палметите у нас са по-популярни при плодните дървета, но тази форма може да се постигне и с пиракантата. Крайния резултат е впечатляващ. Заслужава си да „украсите“ така фасадата на своето кафене или магазинче. Много е красиво!

 

 

В заключение ще кажем отново: пиракантата е непретенциозен и красив декоративен храст. Заслужава внимание и място в градината.Свързани статии

Жив плет от лигуструм
Жив плет от лигуструмДа изберете лигуструм, за да направите вашия жив плет има много причини и предимства. Разберете повече за неговите изисквания, кога и как да го засадите и как да се грижите за него.
Цветна палитра в градината I
Цветна палитра в градината IСмятате, че градината е интересна и привлекателна само през пролетта и лятото? Това не е вярно! Плододаващите дървета и храсти, както и тези с необичаен период на цъфтеж могат да придадат жизнерадост и красота на есенните и дори зимни пейзажи в градината.
FacebookGoogleTwitterPinterest
Енциклопедия на растениятаЖивота и работата на...