Категории фирми Други
« Всички статии

Защо е важно да мулчираме, материали, техники и време

Посещения: 24489
Публикувана от garden-design на 25-09-2015 14:54
в Ландшафт, Стилове и идеи за градината

Мулчирането е важно за всяка градина

Мулчирането се използва широко в чужбина, а през последните години намира все по-голямо приложение и у нас. Не толкова при озеленяването на паркове и обществени зелени площи, колкото при оформянето на частни дворове, бизнес сгради и проекти с чуждестранно участие.

Все пак все повече собственици на дворни пространства и градини, както и хората, ценящи доброто озеленяване в България, разбират нуждата и ползите от доброто и качествено мулчиране.

С тази статия ще се опитаме да представим накратко ползите от мулчирането, какви материали се използват най-често, кога е най-подходящото време за мулчиране и какво представлява то като мероприятие.

Нека започнем с това какво представлява мулчът. Най-общо казано това е материал, който се поставя върху почвения слой около стъблата на растенията с цел да се запази влажността на почвата, да се регулира нейната температура, да се предотвратят ерозионните процеси (ако теренът е наклонен) и да се ограничи появата на плевели. Голямо е разнообразието от материалите, който могат да бъдат използвани за мулчиране. Те могат да бъдат с органичен и неорганичен характер, като органичният мулч се използва много по-често, защото има няколко основни предимства: помага на почвата да задържа влага, повишава количеството на хранителните вещества в почвата, подтиска развитието на плевелите. Най-често се използват кори или стърготини с различни размери от различни дървесни видове. Те допълнително придават красив декоративен ефект, сравнително устойчиви са на метеорологичните условия и обогатяват почвата с много полезни за растенията хранителни вещества. Сякаш най-популярни са боровите кори от пиния, които се отличават с дебела и хубава на цвят кора. За да покриете добре почвената повърхност натрупаният слой мулч е добре да е от 3 до 5 см или 6 - 8 см, в зависимост какво искаме да постигнем. Ако основно търсим декоративен ефект, може да използваме по-тънък слой. По-дебелият пък освен декоративен, е достатъчен да спре достъпът на светлина до повърхността на почвата и да ограничи прекомерното изпарение на вода, а същевременно не спира проникването на водата при поливане. Мулчът се разстила върху предварително оплевената, обработена и при нужда наторена почва. Ако почвата е прекалено суха, се полив преди това. В резултат от ограниченото количество светлина се подтиска поникването и развитието на голяма част от плевелите. Препоръчваме да използвате мулч с поне 2 размера на корите. Първо отдолу полагате по-ситният, а отгоре този с по-едрата фракция. По този начин ще избегнете появата на оголени участъци, декоративният ефект ще е много по-голям, а същевременно поддържането на градината ще става много по-лесно.

Боровите кори се предлагат в различни фракции (размери на частиците)

Най-подходящото време за мулчиране е или есента, за да се предпази през зимата повърхностния почвен слой от замръзване, или напролет, за да задържа почвената влага, да подтиска появата на едногодишни плевели и през лятото да поддържа температурата на почвата по-ниска. Все пак, ако решите да насипете борови кори около растенията в градината по друго време на годината, това няма да навреди по никакъв начин. Доказан е фактът, че мулчът от борови кори регулира температурния режим на почвата като намалява колебанията на денонощната температура – не позволява нагряването на почвата през деня, а нощем я предпазва от силно охлажане.

Освен всички изброени до сега ползи за растенията от мулча, не на последно място трябва да се спомене и чисто декоративния му ефект. Може да използвате мулча, за да скриете празни пространства между растенията или да очертаете красиви форми около тях.

Често кори се насипват около овошни дървета, плодни храсти, рози, както и в перифериата на растителните групи, за да се подчетае линията им и да се отделят от тревата (което улеснява и косенето).

Тъй като обикновено мулчът е органичен и с времето той се разгражда, необходимо е периодично той да се почиства и подновява. На какъв период от време се прави това е относителен въпрос, тъй като зависи от много фактори, например колко дебело е насипан мулча, колко често се полива и т.н.

 

Статията е подготвена от Флодис ЕООД

Научете повече за продуктите за мулчиране, които те предлагат (като натиснете линка).Източник: http://flodis.wix.com/flodis


Свързани статии

Специфични грижи при отглеждането на иглолистни и вечнозелени растения
Специфични грижи при отглеждането на иглолистни и вечнозелени растенияИглолистните и вечнозелените дървета и храсти са най-разнообразни и имат целогодишен декоративен ефект. Заслужават място във всяка градина, както и редовни и правилни грижи. Разберете повече за това в този материал!
Защо босилека е царска билка
Защо босилека е царска билкаДнес босилека е една от най-използваните подправки в световната кулинария. Не бихме могли да си представим например италианската кухня без него. Но винаги ли е било така и защо да внесем и в нашето ежедневие?
Вила Пизани - градината (2 част)
Вила Пизани - градината (2 част)Оранжерии с интересни растения, елегантен павилион от XVIII век със собствена вентилационна система и още много изненади в гардината на вила Пизани! Вижте още няколко снимки на великолепната венецианска вила край Падуа!
FacebookGoogleTwitterPinterest
Енциклопедия на растениятаЖивота и работата на...