Категории фирми Други
« Всички статии

Разговор за цветята с Милена Николаева

Посещения: 25548
Публикувана от Вяра Армутлиева на 17-09-2015 16:11
в Ландшафт, Интервю

Продължаваме рубриката ИНТЕРВЮ с Милена Николаева! Коя е тя? По думите на нейни клиенти, Милена е истинска вълшебница и се раздава на 100% (че и повече !), за да направи специален, приказен и много цветен техния сватбен ден! След нашия разговор съм сигурна още, че е открит и прекрасен човек, както и много позитивен и отдаден професионалист. 

 

Украса с цветя за сватба с много внимание от Милена Николаева


Милена с готовност отговори на моите безкрайни въпроси. Ако и вие сте любопитни като мен, да научите повече за нея и нейната работа, прочетете какво сподели с Градина-Дизайн!

 

Разкажи ни за себе си.

 

В личен план съм щастливо омъжена майка на една принцеса, професионално – дипломиран ландшафтен архитект, а по призвание – сватбен флорист. Истината е, че трите области са толкова здраво преплетени, че дъщеря ми е с цветно име и вече е ходила на повече демонстрации по флористика от половината колеги в страната.

 

Кога и как разбра с какво искаш да се занимаваш?

 

Хубавите неща стават случайно и бързо. Никога не съм проявявала особен интерес към цветята, докато майка ми не ми донесе списание със статия за ландшафтната архитектура и след няколко месеца вече бях приета в университета. В последствие се сблъсках с цветята и като рязан цвят, а срещата ми с една дама ми показа колко интересна и предизвикателна е тази работа. Флоралното ми "кръщене" беше в екип по работата около сватба с мащаби невиждани до тогава в България. Много набързо разбрах колко работа всъщност се крие около декорацията на една сватба, но и колко е невероятно чувството, когато всичко е готово. Първата ми усмихната булка затвърди желанието ми да се развивам точно в тази сфера.

 

Букетът на булката и всички детайли направени с вниманиеФлоралната украса е важна част от всяка сватба

 

Знам, че си ландшафтен архитект. Това помага ли ти при флоралния дизайн?

 

Да, определено! За съжаление в България все още няма школа по флористика и всички се учим от сайтове, книги и проба-грешка. За щастие основните принципи, за да е красив един дизайн, са универсални и обучението ми като ландшафтен архитект вече ми е дало поглед над тези неща. Отделно знам латинските имена (необходими за поръчка на цветята) и изискванията на голяма част от растенията, което е от изключителна важност.

 

В продължение на предишния въпрос, използваш ли в работата си многогодишни растения и клонки от листнодекоративни храсти или пък дървета? Ако ДА, кои са ти любими?

 

Използвам всичко, което би се вързало с конкретната търсена визия. Много често се усещам как заглеждам дърветата и храстите край пътя и си чертая мислена карта какво и от къде бих могла да си набера. В повечето случаи, обаче, времето ме притиска и приятната разходка сред гората се превръща в рутинна поръчка от борсата. Нямам любими видове, но много обичам да използвам цветовете и плодовете на живия плет, например. Есенните краски на листата от дъб са невероятно красиви, а какво би била една зимна украса без борови клонки?! Тази година имах щастието да направя украса с криви клони от старо лозе и определено се получи уникално и много красиво!

 

Красива и нежна сватбена аранжировка

 

Имаш ли своя градина?

 

Да, живея в едно от селата-квартали до София и имаме градина, но за съжаление все още не изглежда по начина подхождащ на един озеленител и флорист.

 

Самостоятелно ли работиш или си част от екип?

 

От години съм част от екипа на една от най-добрите флористки в България, но много ми липсваше прекият контакт с младоженците и предизвикателството около измислянето на декорацията и така създадох и своя фирма, в която съм водещ флорист. Трудно е да работиш сам и затова съм сформирала и свой екип от колеги, които ми помагат.

 

Какво те вдъхновява?

 

Пердизвикателството! Стремя се всяко събитие да е уникално и специално като клиентите, които са ме потърсили, а това понякога е много трудно. Но харесам ли си идея, нямам мира, докато не се случи по най-красивия начин.

 

Predizvikatelstvo s cvetq i plodove

 

Кое е най-голямото предизвикателство в работата ти?

 

Да предложа нещо, което не е правено и виждано преди. За съжаление в България украсите са еднотипни и клиентите са свикнали да виждат това. Трудно е, когато искаш да бъдеш различен, но смея да твърдя, че голяма част от клиентите ми са точно такива и ми се доверяват напълно.

 

Би ли ни разказала как протича работата ти по един проект?

 

Всичко започва с една приятна среща с младоженците. В рамките на няколко часа обсъждаме най-подробно от какво ще имат нужда и какво им харесва. След това идва същинската работа по визуализирането на декорацията – както казах, стремя се да уловя уникалното в двойката и спрямо тях изготвям няколко предложения. Съвсем разбираемо младоженците имат нужда да видят как ще изглежда украсата и затова прекарвам страшно много време в подбор на подходящи снимки и елементи, понякога интернет е малък и единственото, което може да покаже идеята ми е скица. След като сме избистрили визията и финалния бюджет, нещата видимо затихват до седмиците преди сватбата. Всъщност това е периодът, в който се случват нещата. Сега трябва да открия и подготвя всичко, което съм обещала – поръчват/наемат се съдове, шият се нови панделки, ако се налага... При по-нестандарно събитие тази подготовка отнема месеци, дори година и затова е хубаво да започнем със срещите навреме. Във финалните седмици и дни вече идва истинската работа – поръчка на цветята, тяхната подготовка, изработването на самите елементи. В деня на сватбата се доставя букетът и се подрежда локацията и видимо нещата приключват, но реално на следващия ден трябва да се приберат наетите елементи, да се почистят и приберат и да се оправи цялото ателие.

 

Кой е любимият или най-важен елемент, който изработваш за една сватба?

 

Изнесеният ритуал ми е безспорен фаворит. Това е елементът, в който можеш да се развихриш най-много и с най-голям замах. Тук се показва темата и можеш да наблегнеш на нея, а вариантите вече са толкова много – дали ще е стандартна арка с платове и визия за принцеса, дали ще са криви клони или плетена завеса... Имам толкова много идеи, които само чакат подходящото събитие и клиенти.

 

Изнесеният ритуал дава възможност на флориста да се развихри

 

Влияеш ли се от модата и тенденциите в изкуството с цветя?

 

Разбира се, ежедневно прекарвам часове пред компютъра в разглеждане на снимки от цял свят.

 

Имаш ли любимо цвете?

 

Любимо не, но съм си поставила за нещо като цел да покажа, че карамфилът е незаслужено пренебрегван.

 

А цвят или цветова гама?

 

Нямам, стига да са подбрани с усет, всички гами са прекрасни.

 

Какви цветя предлагат българските производители и с добро качество ли са те?

 

В последните години има все повече български цветя и част от тях са дори по-хубави от вноса, но за съжаление на

българските производители им е много трудно да гарантират количеството, което се търси. Това е продукт, който е с много непостоянно търсене и кратък живот – например тази седмица може да се съберем няколко сватби и общо да искаме няколко хиляди бели рози, но другата седмица всички да сме в по-пъстра гама и да поръчаме не повече от няколкостотин. Разликата е твърде голяма за нашия пазар.

 

Floralnoto izkustvo nqma granici

 

Как би описала своя стил на работа?

 

Не мисля, че имам конкретен стил – работя така, както го изисква конкретното събитие, но се стремя към по-изчистена и естествена визия. Това, което няма да видите при мен, са лъскави панделки и нискокачествени изкуствени цветя. Бягам от кича във всичките му форми.

 

Следиш ли работата на други флористи? Би ли споменала някои?

 

Да, както споменах, голяма част от деня ми минава пред компютъра в търсене на нови идеи, подходящи снимки и вдъхновение. Като пример мога да кажа, че поне 80 % от приятелите ми в личния ми профил във Facebook са флористи от цял свят. От световните флористи се възхищавам на Moniek Vanden Berghe и Elly Lin.

 

Има ли флориста работно време?

 

Не, но напълно ме устройва (усмихва се). Много често пиша оферти по нощите, а дните прекарвам с дъщеричката ми. Когато имам събитие, се случва да работя от 5:30, когато тръгвам за цветната борса, до след 23:00 часа. Общо взето в сезона най-натоварени са дните от четвъртък до понеделник.

 

Какво е актуално за наближаващата есен?

 

Каквото е актуално винаги – красивата визия. Дали ще го наречем с някоя популярна дума като рустик или винтидж или ще е в някой от така модерните цветове – марсала, минт, блъш, няма никакво значение.

 

Вълшебство от цветя

 

Има ли проект или сватба, по които мечтаеш да работиш?

 

Има елементи, които много харесвам и съм сигурна, че скоро ще намерят своите младоженци и ще се сбъднат. Досега винаги съм сбъдвала цветните си мечти, а последният ми такъв проект е едва от преди седмици – много исках да направя една по-различна сватба в тандем с майка ми, която плете уникални неща от макраме. И разбира се, нашата мечтана булка ни намери и ни се довери напълно. Кривите клони от украсата също са благодарение на майка ми – общо взето тя ми е верен помощник (смее се).

 

Какво си пожелаваш за 2016 година?

 

Пожелавам си точните младоженци за елементите от предния въпрос. 

 

Повече от вълшебствата с цветя на Милена може да видите на страницата "Цветята на Милена Николаева".

../pictures/pic_big/news/201509171645570.jpg../pictures/pic_big/news/201509171646050.jpg../pictures/pic_big/news/201509171646150.jpg


Свързани статии

Свежи клонки от градината или как лесно да внесем природата вкъщи
Свежи клонки от градината или как лесно да внесем природата вкъщиОбичате ли да имате букет свежи цветя у дома поне от време на време? А какви цветя избирате за тази цел? А свежи клонки и зеленина във вазата?
Подписано с копче от Стелиана Левеке
Подписано с копче от Стелиана ЛевекеРазговаряме със Стелиана за това лесно ли се работи с младоженци, кои са любимите й цветя, за какво мечтае. Както и още интересни неща. Отговорите в обширното интервю, за което тя намери време далеч преди края на сватбения сезон!
Астилбе – видове, засаждане и отглеждане
Астилбе – видове, засаждане и отглежданеТърсите лесно за отглеждане цвете, с красиви цветове и подходящо за по-сенчести места? Засадете си астилбе! Това многогодишно тревисто растение не е претенциозно и цъфти там, където малко растения се чувстват добре. Изглежда нежно, но е устойчиво и ще краси градината ви дълго време.
FacebookGoogleTwitterPinterest
Енциклопедия на растениятаЖивота и работата на...