Категории фирми Други
« Всички статии

Венец от цветя в косите

Посещения: 33159
Публикувана от garden-design на 15-09-2015 17:27
в Ландшафт, Дизайн с цветя и флористика

Днес ще говорим за венчетата и короните от цветя, като красив аксесоар за главата, доколко са популярни те и какво е тяхното значение.

У нас сякаш не виждаме толкова често дамите да носят диадема или венче от истински цветя на сватби и празници, но в чужбина те са много популярни и може да се намерят хиляди примери, комбинации и дизайни. Изработени са от всякакви свежи цветя и обикновено са предназначени за булката, а понякога и за нейните шаферки. Подходящи са дори за годеж, кръщене или рожден ден. Може да видите съвсем нежни и финни венчета, както и обемисти и драматични същински корони. Може да са с повече зеленина и малко цветни акценти, изработени с полски цветя или с едри, ярки цветове от божури и рози. Може да се използват още клонки със зелени или вече узрели плодове, сухи цветя и сукуленти, според сезона.

Независимо дали се използват често, от какви цветя са направени и как са оформени, венците в косата са били популярен аксесоар по целия свят в продължение на векове. И това обикновено е обвързано със символика и традиции.

 

В Древна Гърция венци на главата са се носили в празнични дни и събития в чест на боговете. В продължение на тази традиция, в последствие идва „модата“ на лавровите венци, окичвани при военни победи и знак на уважение.

 

Венецът в косата е част от традиционната народна носия в Украйна. Носят го и млади девойки на възраст за женене. А венци, изплетени от зеленика и мирта се поставят върху главите на младоженците след венчавката.

В Китай също по време на сватба са се носили венци от портокалови цветчета. Това е символизирало плодородието и раждането на деца.

 

През Викторианската епоха същите венчета за косите, направени от портокалови цветчета стават много популярни, след като кралица Виктория носи такъв на своята сватба.

 

През 60-те години в Америка, венците за коса са тясно свързани с хипи културата и са символ на мир и любов. Това повлиява развитието на модата в бъдеще и цветните венци се превръщат в любим аксесоар за сватба отвъд океана.

 

Какво да кажем за традицията на цветния венец в България. Свързваме го с редица празници и обичай, но най-често може да се види на главите на младите девойки и булките.

В крайна сметка, като оставим настрани символиката,  един венец от истински цветя е своеобразно бижу красящо по естествен и непринуден начин всяка жена и дете. Не се лишавайте от прекрасното чувство да бъдете малка или пораснала принцеса с венец от цветя в косите на вашия празник.

За тази статия ни вдъхнови една млада дама от Австралия, която е флорист и изработва невероятни бижута от цветя. Всички снимки тук са на венчета и корони от цветя, направени от Ани от Francis Floristry.

../pictures/pic_big/news/201509151754550.jpg../pictures/pic_big/news/201509151754551.jpg../pictures/pic_big/news/201509151754562.jpg../pictures/pic_big/news/201509151754563.jpg../pictures/pic_big/news/201509151754564.jpg../pictures/pic_big/news/201509151755060.jpg../pictures/pic_big/news/201509151755061.jpg../pictures/pic_big/news/201509151802520.jpg../pictures/pic_big/news/201509151802560.jpg


Свързани статии

Малките висящи вазички у дома носят необикновена радост
Малките висящи вазички у дома носят необикновена радостИнтересни и закачливи, заложете на малки висящи вазички, за да украсите дома си и да създадете цветно и ведро настроение! Необходимо е съвсем малко свободно място и малко въображение!
Свежи клонки от градината или как лесно да внесем природата вкъщи
Свежи клонки от градината или как лесно да внесем природата вкъщиОбичате ли да имате букет свежи цветя у дома поне от време на време? А какви цветя избирате за тази цел? А свежи клонки и зеленина във вазата?
Подписано с копче от Стелиана Левеке
Подписано с копче от Стелиана ЛевекеРазговаряме със Стелиана за това лесно ли се работи с младоженци, кои са любимите й цветя, за какво мечтае. Както и още интересни неща. Отговорите в обширното интервю, за което тя намери време далеч преди края на сватбения сезон!
FacebookGoogleTwitterPinterest
Енциклопедия на растениятаЖивота и работата на...