Категории фирми Други
« Всички статии

Свежи клонки от градината или как лесно да внесем природата вкъщи

Посещения: 24731
Публикувана от Вяра Армутлиева на 07-09-2015 17:22
в Ландшафт, Дизайн с цветя и флористика

Напоследък следя страницата на British Flowers Week. Първо ме впечатли това, че британците имат цяла седмица, посветена на цветята и листнодекоративните растения, използвани в букети и флорална украса! Второ, това е празник не просто на рязания цвят, а на местното производтсво и местното флорално изкуство.

Но не за това ще говорим днес.

Това, което най-силно ме впечатли от страницата на британската седмица на цветята всъщност е лансирането и широката употреба при украсата с цветя на най-общо казано зеленина. При това не говоря за треви, както може да се предположи, а за цъфтящи или просто разлистени клонки от дръвчета и храсти.

Заради различния климат в сравнение с България, реших, че голяма част от тази свежа зеленина не би се развивала добре у нас и по тази причина би била по-малко позната и не може да бъде използвана. Но все пак реших да се запозная малко по-подробно. Оказа се, че доста от „британските“ видове, виреят повече от добре в България, а други имат сходна алтернатива. Така реших да направя списък с видове, чиито части - листа, клонки и цветове, могат да намерят приложение във флоралното изкуство и декорацията на всеки дом у нас. Тези видове са многогодишни широколистни дървета и храсти. Някои са листопадни, други вечнозелени. Някои са популярни и познати, други – не толкова. Някои от тях се предлагат в българските декоративни разсадници, други растат в естествени насаждения из страната, както и в много от дворовете и градините на нашите домове. И така, ето моята селекция за свежи клонки и зеленина, които да потопим във ваза или по-голям буркан или съд по избор:

 

Клонки от разцъфнали японски вишни. Ние ги определяме като едни от най-красивите декоративни дървета през пролетта. Цветовете са кичести, по-бледо или по-наситено розови и много, много красиви! Недостатък е, че цъфтят сравнително кратко. Както и трудността да се сдобиете с клонки, ако не отглеждате сами такова дърво във вашата градина.

Qponska vishnq otrupana s cvqt

 

Цъфнали ябълкови клонки. Още едни от най-красиво цъфтящите дървета са декоративните ябълки. Цветовете варират от снежно бели, през кремави, розови и вишнево червени. Недостатъците са същите като при предишния вид.

Qbylkowi cvetove v buketa

 

Клонки от цъфнали магнолии. По-едри, по-дребни, с формата на чашка или разтворени, ароматни или не, цветовете на магнолиите са неповторими. Въпреки, че у нас не е много разпространена вечнозелената магнолия, тъй като тя обича по-топъл климат, почти всички листопадни сортове растат добре по нашите географски ширини и са не по-малко красиви. А разнообразието е голямо. Магнолията също имат кратък период на цъфтеж, често пролетния дъжд бързо разваля цветовете и трудно ще намерите от къде да се сдобиете макар и с едно единствено клонче.

Клонки цъфнала магнолия

 

Клонки от цъфнала върба. Така наречените „котенца“ са много симпатични и съм сигурна, че ще паснат на редица аранжировки. Сезонът отново е пролетта.

Симпатичните котенца на върбата

 

Форзиция. Познат и използван в озеленяването храст. Често срещан е и в градска среда. Има приятна свежозелена листна маса и фино назъбени листенца. Облистени клонки от форзиция също намират място във вазата и букета.

Форзицията е красив храст и клонка от него може да краси дома ви

 

Лигуструм със зелени листа

Лигуструм познат като птиче грозде за букети

 

Лигуструм с шарени листа

Лигуструм в букета защо не

 

Клонки от спирея

Spiraea betulifolia in bloom

 

И още - ескалония, бук, дъб, габър, сорбус, фотиния, бреза, люляк, клонки от декоративен дрян, клонки от къдравоклонеста върба. Лично аз бих добавила още няколко вида, но списъка доста набъбна, така че ще спра до тук.

 

От къде да намеря

Никое от тези растения не се култивира у нас с цел осигуряване на свеж материал за декорация и аранжировки (поне на мен не ми е известно за подобни производители). Може би заради малкия пазар или защото тези видове не са толкова подходящи за тази цел, обратно на това, което аз предполагам. Но хората, които имат собствена градина със сигурност имат поне едно от изброените растения в нея и могат да експериментират с клончета във ваза у дома. Би било добре да ги съчетаете с цветя по ваш избор. Така с цвят и зеленина ще постигнете баланс и ще разнообразите букета.

 

Приложението и характерния облик за свежите клончета

При свежата зеленина също има сезонност. Например клонки от разцъфнали японски вишни могат да се използват сравнително кратко време рано напролет. Листата на повечето дървета и на някои храсти променят баграта си през есента. Много растения остават без листа през зимата, но има такива с ярко обагрени клонки. Зеленината определено дава големи възможности за флористите, както и на всеки човек с желание да внесе свежа растителност в дома или офиса си. И това, че зеленината се променя през годината е плюс. Така лесно може да загатнем за сезона. Тя е елемент, който може да внесе нотка на изненада, драматизъм, да бъде акцент. Да превърне един обикновен букет в необикновен. Тя позволява създаването на голяма цветна инсталация или на дребен и фин детайл. Но всички тези растения, за които говоря са приложими не само в професията флористика. Всеки един от нас може да откъсне няколко клончета, да ги съчетае по собствено желание в подходяща ваза и да украси с тях дома си. Понякога дори само едно клонче може да усмихва деня ни.

 

Грижи

Грижите се свеждат до това максимално бързо да сложите вашите клонки във вода, след като се снабдите с тях. При това в изрядно чиста и по-дълбока ваза. Клонките пият повече вода от цветята заради голямата листна маса, за това редовно допълвайте водата във вазата. Преди да потопите клоните подрежете ги отдолу с остър нож или градинска ножица. Добре е да отжете под ъгъл, а не равно.Свързани статии

Малките висящи вазички у дома носят необикновена радост
Малките висящи вазички у дома носят необикновена радостИнтересни и закачливи, заложете на малки висящи вазички, за да украсите дома си и да създадете цветно и ведро настроение! Необходимо е съвсем малко свободно място и малко въображение!
Разговор за цветята с Милена Николаева
Разговор за цветята с Милена НиколаеваНадникнете в красивия свят на Милена Николаева и научете има ли любими цветя, дълъг ли е пътя от ландшафтната архитектура до флористиката и още много любопитни неща!
Венец от цветя в косите
Венец от цветя в коситеВенец, тиара или корона от истински цветя - както и да наречем този аксесоар за главата, той си остава много красив! Вплетен в косите носи особен финес и истинска романтика.
FacebookGoogleTwitterPinterest
Енциклопедия на растениятаЖивота и работата на...