Категории фирми Други
« Всички статии

Подписано с копче от Стелиана Левеке

Посещения: 25347
Публикувана от Вяра Армутлиева на 28-08-2015 19:29
в Интервю

Щастливи сме да стартираме нашата нова рубрика ИНТЕРВЮ с една прекрасна и вдъхновяваща дама! Тя е усмихната, позитивна и артистична. Сътвореното от нея винаги, ама ВИНАГИ носи радост и усмивки! Тя е Стелиана Левеке - флорист!


Stelliana Leweke Interview with a florist


Наблюдавам работата й от известно време. Разглеждам красивите снимки на булченски букети, украсите с цветя и неизменно оставам запленена! Не мога да пропусна дребните, изработени с внимание и плод на богато въображение детайли. Всичко носи усещането за хармония и близък досег с природата. За нещо романтично, нежно, понякога дори горско! Изненадва ме, че виждам шишарки, плодове на клематис, къпинови клонки и дори КОПЧЕТА! Но да останеш изненадан, при това приятно, в днешно време е безценно!

 

Стелиана се съгласи да отговори на няколко въпроса, които прерастаха в няколко по няколко!

Вижте какво сподели тя!

 

Разкажи нещо за себе си, което не знаем.

 

Може би това, че понякога, когато музата ме озари, пиша стихове (усмихва се). Споделям с вас, нещо което написах преди време, но обичам да препрочитам...

 

"Щастие искам в ръце да те хвана,
да си откъсна от тебе малко парче.
Да дам частица на приятелите до мене
и на тези, които далеч са и вече ги няма,
Но да остане достатъчно щастие за всяко живо сърце!"

 

Самостоятелно ли работиш или си част от екип?

 

Работя самостоятелно, но и в екип с няколко сватбени агенции. А когато аз самата имам нужда от помощ разчитам на приятели-колеги.

 

Какво е за теб флористиката?

 

Флористика за мен е всичко, в което откривам красота и послание. Цялата красота на заобикалящия ни свят, който разказва за смайващ и артистичен Създател. Цветята, храстите, дърветата, цветовете и формите. Възможността да въздействам на хората чрез цветята и да предавам послание, емоции и чувства чрез тях е флористиката за мен.

 

Stelliana Leweke Florist Interview

 

Какво те вдъхновява?

 

Всичко...хубава песен, стойностна поезия, картина, а понякога дори и едно старо копче (усмихва се).

 

Кои най-често са твоите клиенти? Смели ли са те или по-често консервативни?

 

Смели, широко скроени, отворени към нови идеи, щури и забавни личности.  Хора, които не се мислят за специалисти по всичко, а ми се доверяват на 100% и ме оставят да творя.

 

Лесно ли се работи с младоженци?

 

И да, и не.  Най-лесно се работи, когато младоженците ми се доверят и ми дадат свобода на действие. Тогава успявам да ги изненадам.

 

Stelliana Leweke Florist Interview

 

Кой е любимият или най-важен елемент, който изработваш за една сватба?

 

Букетът на булката. Той отразява усещането ми за булката. Това как аз я виждам през моите очите, очите  на творец.  Букетът е много важен, защото с него в ръка, тя прекарва един от най-приказните дни в живота си.

 

Различава ли се украсата за една сватба у нас и в чужбина?

 

О, да. За сватбите в чужбина украсите с цветя са неделима част, необходимост. Търси се оригиналност и индивидуалност. Но и у нас все повече младоженци включват цветната украса в сватбения бюджет. Щастлива съм, че и тази година имам прекрасни младоженци.

 

Има ли мода и тенденции в изкуството с цветя и влияеш ли се от тях?

 

Разбира се има модни тенденции, както във всяко изкуство. Модерният цвят Марсала, сватбените церемонии на открито, модерните стилове – винтидж, рустик и ретро ми допадат и ми влияят, но ги пречупвам през своя поглед и фантазия.

 

Stelliana love margheritas for floral design

 

Имаш ли любимо цвете?

 

Маргаритките са ми най-любими, а всички други цветя са ми много любими.

 

А цвят или цветова гама?

 

Всеки ден различен цвят ми става любим. Днес съм на синя вълна, утре зеленото е моят цвят. После съм в плен на оранжевото. Обичам и пъстрата цветова гама – шарено, цветно, зареждащо.

 

Как би описала своя стил на работа?

 

Романтично-щур с носталгия по отминали епохи и нотка модерен привкус. Хахахаа...мой си стил (смее се).

 

Следиш ли работата на други флористи?

 

Да, следя и се възхищавам на работата на много колеги в България, Русия, Германия и Холандия.

 

Има ли забранени неща във флористиката?

 

Да. Забранени са невежеството и кича.

 

Beautiful floral design by Leweke

 

Имаш ли своя градина? Какво от нея използваш в работата?

 

Не, за съжаление нямам своя градина. Но често си събирам материали за работа от полето, гората или от градината на мама (смее се).

 

Растенията и цветята са основен изразен елемент в твоята работа. В този ред на мисли трудно ли се намира хубав растителен материал? Има ли добри български производители и успяват ли те да задоволят търсенето?

 

Има добри български производители и хубави български сезонни цветя. Аз с удоволствие работя с тях. Но нямат богат асортимент и разнообразие. И се налага все още да поръчвам по-голямата част от цветята от Холандия.

 

Great floral ornament from Leweke Design

 

Случва ли се заради липса на определени цветя и растения да промениш своята концепция?

 

О, да. Постоянно се налага да импровизирам и да променям първоначалната идея и  концепция. Но пък това е предизвикателството на работата ми. Помага ми да се развивам и да предизвиквам въображението си.

 

Развива ли се добре флоралния дизайн в България?

 

Да, през последните години флоралният дизайн в България се развива с малки смели крачки напред. Има създадена Асоциация на флористите в България, която редовно организира семинари и демонстрации с известни флористи от Холандия. Организират се конкурси и демонстрации на млади и "старши" флористи.  Работни срещи и вечери с колеги от цялата страна. Развива се в правилната посока.

 

Какво би посъветвала младите хора, увлечени от флоралното изкуство?

 

Да инвестират разумно в обучение, да посещават семинари и изложения и да експериментират. Да не копират другите, а да бъдат себе си.

 

Stelliana Leweke floral design

 

Сама ли правиш снимките на своята работа? До колко смяташ е важно доброто заснемане?

 

Понякога снимам сама, но предпочитам да се доверя на фотографа си. Щастливка съм, че си имам личен и любим фотограф – моят съпруг Ем. Обожавам снимките му. Смятам, че добре направените снимки, тези, които успяват да въздействат, са визитката на флориста.

 

Намираш ли време за почивка?

 

Да. Обикновено почивката е след  края на сватбения сезон. Тази година в края на септември имам сватба на брега на морето и почивката ще започне след нея.

 

Какво си пожелаваш за 2016 година?

 

Смели и щури младоженци. Сватба в хамбар, може да е в България или в чужбина (смее се). И да осъществя един нов проект с копчета. Копчетата са голямата ми страст.

 

Още от работата на Стелиана може да видите на страницата "Левеке Дизайн".

 

Great wedding floral finery

Wedding car decoration by Leweke Design

../pictures/pic_big/news/201508281948070.jpg../pictures/pic_big/news/201508281948071.jpg../pictures/pic_big/news/201508281948072.jpg../pictures/pic_big/news/201508281948083.jpg../pictures/pic_big/news/201508281948084.JPG../pictures/pic_big/news/201508281948225.JPG../pictures/pic_big/news/201508281948316.JPG../pictures/pic_big/news/201508281948347.JPG../pictures/pic_big/news/201508281948378.JPG


Свързани статии

Озеленяване, растения и градини в Instagram (октомври 1 част)
Озеленяване, растения и градини в Instagram (октомври 1 част)Вдъхновение от и за градината в публикациите в Instagram през изминалите дни на месец октомври. Вертикално озеленяване, божури, пираканта и още какво ли не. Разгледайте нашите фаворити!
Малките висящи вазички у дома носят необикновена радост
Малките висящи вазички у дома носят необикновена радостИнтересни и закачливи, заложете на малки висящи вазички, за да украсите дома си и да създадете цветно и ведро настроение! Необходимо е съвсем малко свободно място и малко въображение!
Разговор за цветята с Милена Николаева
Разговор за цветята с Милена НиколаеваНадникнете в красивия свят на Милена Николаева и научете има ли любими цветя, дълъг ли е пътя от ландшафтната архитектура до флористиката и още много любопитни неща!
FacebookGoogleTwitterPinterest
Енциклопедия на растениятаЖивота и работата на...