Категории фирми Други
« Всички статии

Астилбе – видове, засаждане и отглеждане

Посещения: 53114
Публикувана от garden-design на 10-08-2015 15:08
в Растенията в градината

Astilbe-vidove-zasajdane-otglejdane-1

 

Търсите лесно за отглеждане цвете, с красиви цветове и подходящо за по-сенчести места? Засадете си астилбе! Това многогодишно тревисто растение не е претенциозно и цъфти там, където малко растения се чувстват добре. Изглежда нежно, но е устойчиво и ще краси градината ви дълго време.

Астилбето се среща естесвено в Китай и Япония. Но е любимо растение и се използва в различни части на света. В България също намира приложение и климата тук му понася добре.

Листата на астилбето са нарязани и папратовидни. Обикновено са лъскави и тъмно зелени, но това до някъде зависи от изложението. Цветовете са дребни, събрани в перести изправени съцветия на върха на стъблото. Размера и формата на съцветията, както и височината на растението са различни според сорта и в зависимост от грижите и условията, в които се отглеждат. На цвят астилбето може да е бяло, кремаво, по-светло или по-тъмно розово, червено, цикламено. Времето на цъфтеж също е различно – от пролетта до края на лятото. Плодът е кутийка, а семенцата вътре са много дребни.

Astilbe-vidove-zasajdane-otglejdane-2

© All Rights reserved by garden-design.bg


Предпочита места с по-хладно и влажно лято. Все пак може да го отгледате съвсем успешно навсякъде у нас, като изберете подходящо изложение и го поливате редовно. Изберете шарена сянка, по-влажна почва и комбинирайте с други перенни. Може да засадите и на открито и слънчево място, ако почвата е достатъчно влажна. Добро решение е да го засадите в близост до водна площ, където въздушната влажност е по-висока и благоприятства за доброто му развитие. Избягвайте места със съвсем плътна сянка. Ако през лятото е много горещо и сухо, поливайте обилно всеки ден. Дори може да поливате два пъти дневно, ако имате тази възможност, като задължително избягвате поливките в най-голещите часове от деня. Добро решение е да мулчирате около растенията, за да запазите влагата в почвата и да предпазите коренищата от горещината. Насипете по-плътен слой от дебели борови кори. Това ще спомогне и за намаляване на плевелите.

Астилбето предпочита рохкава, богата на хранителни вещества и влажна почва. Но не и блатисти месторастения. Важно е почвата да е отцедлива. Добре е да добавите органични торове, при това на по-голяма дълбочина, преди да го засадите на неговото постоянно място. По-нататък може да торите периодично заедно с останалите цветя в градината.

Astilbe-vidove-zasajdane-otglejdane-3

© All Rights reserved by garden-design.bg

 

Добре е да засадите астилбето в смесен бордюр или цветна група, заедно с други многогодишни и влаголюбиви растения. Подходяща е комбинацията с хоста, хойхера, ириси, аквилегии (кандилки), кукуряк, папрати и други.

Цветовете на астилбето може да използвате за рязан цвят, както и в сухи букети.

Астилбе може да произведете сами, като си засадите семена в сандъче и в последствие разсадите в градината. Все пак трябва да знаете, че семена се намират трудно и да отгледате разсад не е толкова лесно. Най-добрия начин да се сдобиете с астилбе е да си купите вкоренено в саксийка растение от някой градински център или разсадник. Може да го засадите в градината от пролетта до есента, като не забравяйте да го поливате редовно. Оставяйте около 30-40 см разстояние между растенията. За да регулирате в последствие прекомерното разрастване на коренището и да стимулирате обилен цъфтеж, разделяйте вашето растение на няколко години. През зимата не е необходимо да го защитавате от студ.

След като растението прецъфти е добре да изрежете прецъфтелите цветове. Това правило важи за повечето многогодишни цветя. През късната есен изсъхват и листата на астилбето. Тогава е добре да изрежете и тях на височина 2-3 пръста от основата. Ако не го направите тогава, изрежете ги през ранната пролет.

Ето някои от сортовете, които ние познаваме:

Astilbe x arendsii “Fanal”: Сорт с наситено розови до червени цветове. Достига височина 60 см.

Astilbe chinensis var. pumila: Много компактен сорт с височина до 30 см и светло розови цветове. Образува красив килим, разцъфнал в розово.

Astilbe japonica “Deutschland”: Японски хибрид с височина до 60 см и бели цветове.

Някои от градинските центрове предлагат различни и по-нови сортове.

Който и сорт или хибрид да изберете, ярките цветове на астилбето ще красят по-сенчестите места в градината по несравним начин.Свързани статии

Специфични грижи при отглеждането на иглолистни и вечнозелени растения
Специфични грижи при отглеждането на иглолистни и вечнозелени растенияИглолистните и вечнозелените дървета и храсти са най-разнообразни и имат целогодишен декоративен ефект. Заслужават място във всяка градина, както и редовни и правилни грижи. Разберете повече за това в този материал!
Жив плет от лигуструм
Жив плет от лигуструмДа изберете лигуструм, за да направите вашия жив плет има много причини и предимства. Разберете повече за неговите изисквания, кога и как да го засадите и как да се грижите за него.
Разговор за цветята с Милена Николаева
Разговор за цветята с Милена НиколаеваНадникнете в красивия свят на Милена Николаева и научете има ли любими цветя, дълъг ли е пътя от ландшафтната архитектура до флористиката и още много любопитни неща!
FacebookGoogleTwitterPinterest
Енциклопедия на растениятаЖивота и работата на...