Категории фирми Други
« Всички статии

Десет многогодишни цветя, които цъфтят в розово

Посещения: 7686
Публикувана от garden-design на 22-07-2015 19:16
в Растенията в градината

Rozovi-cvetq-v-gradinata-7

Днес ви представяме селекция от десет многогодишни цветя, които цъфтят в розово през различно време от годината. Те са с различни нюанси, форма на чашката и височина и дават многобройни възможности за комбиниране с други перенни цветя или пък с храсти. Едно е сигурно – ако имате по едно от всяко цвете, ще имате цъфтеж от пролетта до есента без прекъсване. Все пак препоръчваме да групирате по няколко растения от един вид, а най-добрия вариант е да имате изготвен проект на цветната леха, както и посадъчна схема. Така ще избегнете хаотичното засаждане на единични цветя и ще сведете до минимум рискът някое от тях да се загуби в масата и да не се вижда.

Защо розов цвят?

Rozovi-cvetq-v-gradinata-9

За цъфтеж през ранната пролет може да засадите бергения и арабис с розов цвят, например сорт „Компинки“ (Arabis “Compinkie”). Бергенията е популярно растение с едри, лъскави и месести листа. Заедно с цвета достига около 40-45 см височина. Арабисът пък е съвсем нисък като килим, с дребни розетки и е вечнозелен.

Rozovi-cvetq-v-gradinata-2

През месеците април и май цъфтят армерията и кандилките (Aquilegia). Армерията не е много висока. Достига височина около 10-15 см и е много нежно цвете. Обикновената армерия е по-бледо розова, а сортът „Спленденс“ е по-наситено розов. Кандилките пък предлагат голямо разнообразие по отношение на височина и цветове. Ние сме избрали по-висок сорт с микс от цветове – бял, розов, кармин, а именно Aquilegia “Biedermeier”.

Rozovi-cvetq-v-gradinata-3

През месеците май и юни цъфтят ниските алпийски астри, като Aster alpinus "Pinkie" е с розов цвят. Монарда фистулоза е по-висока и цъфти юни, юли и август.

Rozovi-cvetq-v-gradinata-4

Rozovi-cvetq-v-gradinata-5

За цъфтеж в края на лятото и есента изберете розовата ехинацея и есенните астри.

Rozovi-cvetq-v-gradinata-6

Защо решихме да изберем цветя с розов цвят? Защото цветовете са важна част от нашето ежедневие. Те въздействат върху психиката и емоциите ни, върху нашето настроение и чувства. А розовият цвят с неговите топли нюанси има положително стимулиращо въздействие. Розовият цвят е успокояващ и уравновесяващ. Той символизира чистота и невинност. Свързваме го още с женственост и романтика. А и много обичаме розово!

Rozovi-cvetq-v-gradinata-8

Разпространено е схващането, че розовото е „женски“ цвят и предпочитание към него имат дамите, но тези розовоцъфтящи цветя винаги можете да комбинирате (това дори е задължително!) с безброй други цветове и така общото впечатление от цветната композиция в градината няма да е сладникаво. Така например в комбинация със зеления цвят - цветът на природата и плодородието, символ на спокойствие, хармония и щедрост, ефектът на розовият цвят в градината е несравним! За целта може да изберете различни декоративни треви за допълнение към цветята или някои малки храстчета със свежо зелени листа. Може да експериментирате с комбинации от розово, бяло и лавандула или розово, кремаво и жълто. Добър вариант е и розово, прасковено и небесно синьо. В действителност вариантите са безкрайно много, зависи от вас самите кой точно ще изберете. Свързани статии

Специфични грижи при отглеждането на иглолистни и вечнозелени растения
Специфични грижи при отглеждането на иглолистни и вечнозелени растенияИглолистните и вечнозелените дървета и храсти са най-разнообразни и имат целогодишен декоративен ефект. Заслужават място във всяка градина, както и редовни и правилни грижи. Разберете повече за това в този материал!
Малките висящи вазички у дома носят необикновена радост
Малките висящи вазички у дома носят необикновена радостИнтересни и закачливи, заложете на малки висящи вазички, за да украсите дома си и да създадете цветно и ведро настроение! Необходимо е съвсем малко свободно място и малко въображение!
Защо е важно да мулчираме, материали, техники и време
Защо е важно да мулчираме, материали, техники и времеМулчирането освен красив декоративен ефект има и редица ползи за растенията в градината. Научете какви са те, как правилно да мулчирате според търсения ефект и какви материали може да използвате.
FacebookGoogleTwitterPinterest
Енциклопедия на растениятаЖивота и работата на...