Категории фирми Други
« Всички статии

Дворецът и паркът Мирамар

Посещения: 5924
Публикувана от garden-design на 17-07-2015 22:26
в Паркове и градини

Miramare-park-and-castle-Trieste-1

Когато посетите Триест и се наситите на красотата му и уникалните гледки към крайбрежието или пък преминавате наблизо на път към сърцето на Италия, непременно посетете двореца Мирамар. Красивата бяла сграда стои изящно върху скалите, оглежда се грациозно във водите на Адриатическо море и е заобиколена с разкошен парк.

Дворецът - Castello di Miramare, е построен през 1856-1860 г. по проект на архитекта Карл Юнкер (Carl Junker) за австрийския ерцхерцог и по-късно император на Мексико Фердинанд Максимилиан фон Хабсбург, наричан Максимилиан I и неговата съпруга Шарлот Белгийска. Дворецът е много красив. Разположен е на скалите над малко пристанище в залива на около 10 км от град Триест и предлага изключителен морски изглед. Архитектурата е повлияна от вкусовете на Максимилиан I и е богата смесица от стилове.

Miramare-park-and-castle-Trieste-3

Това, което ни вълнува всъщност е паркът в италиански и английския стил с площ от 22 хектара и богат на интересни и редки ботанически видове. Той е създаден върху карстова местност без почти никаква естествена растителност. Преди изграждането на Мирамар, мястото върху което са създадени неговите чудесни градини е било почти голо. За да се превърне в желания от Максимилиан зелен парк, тук са внесени големи количества плодородна почва и богато разнообразие от храстови и дървесни видове, както местни, така и екзотични, донесени от различни страни при пътешествията на Максимилиан. В продължение на десет години са засаждани растения като ливански и хималайски кедър, ели и смърчове от Испания, кипариси от Калифорния и Мексико, различни видове бор от Азия и Америка, гигантска секвоя, гинко, китайска глициния и други екзотични видове. За паркът грижа е имал градинарят Йозеф Лаубе (Josef Laube), а по-късно го наследява Антон Йелинек (Anton Jelinek).

И днес все още паркът грижливо и уютно обгръща малкият бял дворец на ръба на скалите, превръщайки Мирамар в истинско бижу.

Но нека сега се разходим из парка Мирамар!

 

Още снимки от парка Мирамар вижте тук.

 

Miramare-park-and-castle-Trieste-4

Разходката из парка Мирамар, започва от тези стълби и така начената Амазония. Това е частта от парка, в коята са засадени различни видове борове, като защитна преграда от силните ветрове Бора и предпазващи екзотичните видове. 

 

Miramare-park-and-castle-Trieste-6

Настилката от дребни речни камъчета, която така харесахме.

 

Miramare-park-and-castle-Trieste-7

Miramare-park-and-castle-Trieste-9

Miramare-park-and-castle-Trieste-10

Кръгла тераса с пергола и бронзова статуя на Наполеон I в центъра й, дело на скулптура Джовани Пандиани (Giovanni Pandiani).

 

Miramare-park-and-castle-Trieste-12

 

Продължението със снимки от парка Мирамар!Свързани статии

Озеленяване, растения и градини в Instagram (октомври 1 част)
Озеленяване, растения и градини в Instagram (октомври 1 част)Вдъхновение от и за градината в публикациите в Instagram през изминалите дни на месец октомври. Вертикално озеленяване, божури, пираканта и още какво ли не. Разгледайте нашите фаворити!
Вила Пизани - градината (2 част)
Вила Пизани - градината (2 част)Оранжерии с интересни растения, елегантен павилион от XVIII век със собствена вентилационна система и още много изненади в гардината на вила Пизани! Вижте още няколко снимки на великолепната венецианска вила край Падуа!
Вила Пизани - градината (1 част)
Вила Пизани - градината (1 част)Вила Пизани в област Венето, която днес е национален музей, ще ви очарова и с велоколепната си градина във френски и английски стил. Обширна, с красиви гледки и партер с впечатляваща перспектива, тя е чудесно място за разходка. Нека видим заедно част от нея!
FacebookGoogleTwitterPinterest
Енциклопедия на растениятаЖивота и работата на...