Категории фирми Други
« Всички статии

Засадете мак в градината за слънчево настроение

Посещения: 9488
Публикувана от garden-design на 10-06-2015 23:09
в Ландшафт, Растенията в градината

Papaver mak v gardinata


Имате ли мак в градината?

 

Маковете често са пренебрегвани като декоративно цвете за нашата градина. Това обаче е напълно незаслужено. Ярките, живи и слънчеви цветове на маковете заслужават да намерят място във всяка градина. Най-добре се развиват в градината, но все пак някои по-дребни сортове може да отгледате и в саксия или сандъче. Засадете мака на слънчево място, огрявано през целия ден. По отношение на почвите маковете не са особено взискателни. Все пак по-добре за него е ако почвата е добре дренирана, лека и хранителна. Прекомерната влага може да доведе до загниване на корените и загиване на растението. Може да приложите и леко подхранване в началото на пролетта, за да стимулирате по-продължителен и обилен цъфтеж. След като се вкорени добре, макът е сухоустойчив. Ако не искате мака да се самозасее, изрязвайте редовно прецъфтелите цветове преди да са изсъхнали и разпръснали своите дребнички семенца. Може да изрежете семенните кутийки когато са почти изсъхнали, малко преди да се разпаднат и да съберете семенцата, за да ги засадите на следващата година и да си направите сами разсад. Все пак размножаването в домашни условия не е много лесно, особено ако искате да отгледате някой по-специален сорт. Ако искате да сте сигурни, че макът ще поникне, най-добре купете вкоренено растение от цветарски магазин или декоративен разсадник. В последните години се наблюдава разнообразие на предлаганите видове. Има както много ниски, така и много едри и високи сортове. Голямо е и разнообразието в баграта на цветовете и тяхната форма.

 

Какви видове многогодишни макове има?

 

Ще се спрем на многогодишните сорове, които биха ни радвали в градината всяка година в продължение на дълъг период от време.

Едни от най-популярните у нас макове са източният мак и различни негови хибриди (Papaver orientale hybridum). Те са многогодишни тревисти растения. Надземната част се скрива през зимата и напролет пониква отново. Стъблото е неразклонено и гъсто окосмено. Листата са събрани в розетка в основата и също са окосмени. Източния мак понася добре климата в България и презимува успешно в цялата страна. Цъфтежът на източния мак е краткотраен, но изключително красив. Цветовете са много големи, ярко червени, с черни петна в основата. Трайността им е 2-3 дни, но се появяват нови и нови цветове в продължение на 10-20 дни до 30-40 при различните декоративни сортове. Красиви са и още неразтворените, силно окосмени, едри пъпки. Има сортове с различни по багра цветове – розови, бели, коралови, винени и оранжеви, при това с различни нюанси. При всички тях има тъмни петна в основата на чашката. Различните видове имат разлика освен в цветовете и във височината, но като цяло източните макове са високи. Цъфтят обикновено през месеците май и юни.

Ето и няколко сорта източен мак:

  • Papaver orientale "Pizzicato" – цветовете са едри, а баграта микс от бял, розов, оранжев, червен, червенооранжев и морав; сравнително нисък сорт с височина около 50 см; цветовете се използват и за букети;
  • Papaver orientale  "Beauty of Livermere" – сорт с изключително наситени, ярки, тъмночервени цветове, достига височина около 80 см, лесно се размножава от семена;
  • Papaver orientale "Royal Wedding" – със снежнобели цветове и тъмни петна в основата, височина 80 см.

Ще се ограничим само до тези три сорта, тъй като разнообразието е много голямо.

 

Papaver orientale Pizzicato

Papaver orientale "Pizzicato"

 

Ако искате по-нисък мак, който да намери място в алпинеума или скалната градина или пък в предната част на цветния бордюр, спрете се на алпийски сорт. Алпийските макове (Papaver alpinum) са с височина до 15-20 см и различни цветове. Цъфтят също през май и юни. За съжаление цветовете също са нетрайни. Могат да са бели, кремави, жълти, оранжеви, червени, розови. Независимо, че прецъфтяват бързо, те са несравними и изключително слънчеви.

 

Papver nudicaule Wonderland Orange

Papaver nudicaule "Wonderland Orange"

 

Papaver nudicaule Wonderland Orange

Papaver nudicaule "Wonderland Orange"

 

Друг представител на маковете, който също е многогодишно цвете и се отличава с различни багри и доста по-продължителен цъфтеж е исландския мак (Papaver nudicaule). У нас е познат с различни форми, например:

Papaver nudicaule "Wonderland Orange" – с много красив оранжев цвят, достигащ до 10 см в диаметър, цъфти продължително, почти през цялото лято, висок е около 30 см.

Papaver nudicaule "Gartenzwerg" – микс от различни цветове, височина 30 см, цъфти през юни, юли и август.

 

Papaver nudicaule Gartenzwerg

Papaver nudicaule "Gratenzwerg"

 

Малко познати, но прекрасни

 

По-малко познати са Papaver miyabeanum "Pacino", който е много нисък – около 15 см и доста по-различен на цвят – той е бледожълт, съставен от четири венчелистчета. Цъфти през май-юни.

 

Papaver Pacino

Papaver "Pacino"

 

Още по-рядко срещан у нас е Papaver rupifragum "Flore Pleno", който е с прекрасен, сравнително едър, бледооранжев и полукичест цвят. Цъфти през май-юни или юни-юли в зависимост от климата. Висок е около 40 см.

 

Papaver Flore Pleno

Papaver "Flore Pleno"


След прецъфтяване листната маса на маковете може да изчезне напълно. Затова се препоръчва засаждането им в растителна или цветна група. Така няма да остане оголено място, в момента след цъфтежа на мака. Околните цветя ще прикрият временно "липсващия" мак. Въпреки, че маковете не са претенциозни и не изискват специални грижи, добре реагират на умерено периодично торене. Присъствието им в градината е несравнимо. Цветовете са много нежни, леко намачкани и носят добро настроение със слънчевите си багри.
Свързани статии

Специфични грижи при отглеждането на иглолистни и вечнозелени растения
Специфични грижи при отглеждането на иглолистни и вечнозелени растенияИглолистните и вечнозелените дървета и храсти са най-разнообразни и имат целогодишен декоративен ефект. Заслужават място във всяка градина, както и редовни и правилни грижи. Разберете повече за това в този материал!
Защо е важно да мулчираме, материали, техники и време
Защо е важно да мулчираме, материали, техники и времеМулчирането освен красив декоративен ефект има и редица ползи за растенията в градината. Научете какви са те, как правилно да мулчирате според търсения ефект и какви материали може да използвате.
Защо босилека е царска билка
Защо босилека е царска билкаДнес босилека е една от най-използваните подправки в световната кулинария. Не бихме могли да си представим например италианската кухня без него. Но винаги ли е било така и защо да внесем и в нашето ежедневие?
FacebookGoogleTwitterPinterest
Енциклопедия на растениятаЖивота и работата на...