Категории фирми Други
« Всички статии

Нова зелена стена в Лесотехнически университет

Посещения: 11076
Публикувана от garden-design на 28-05-2015 23:12
в Ландшафт, Зелени стени

BGreenwall-at-LTU-1Може би защото изграждането на зелени стени не е много широко разпространено у нас, при появата на всяка нова вертикална градина сме любопитни, а когато е добре проектирана и изпълнена сме очаровани! Какво по подходящо място за раждането на една такава жива стена от Лесотехническия университет в София, където се изучава специалността Ландшафтна архитектура.

Инициативата е едно от събитията и работилниците по случай седмицата на гората, състояли се през 2015 година в Лесотехническия университет. Участие вземат студенти, преподаватели и млади ландшафтни архитекти, дипломирани възпитаници на университета. Засаждането и монтирането на стената са организирани като своеобразна работилница. Чудесна възможност за студентите и бъдещи озеленители да се запознаят с целия процес по създаване на жива зелена стена!

 

BGreenwall-at-LTU-2

 

Всичко започва с пластмасовата модулна система за вертикално озеленяване, в която по схема се подреждат и в последствие засаждат избраните растителни видове. Част от растенията са специално произведени и отгледани в оранжериите на университета за работилницата. Те се засаждат в модулите като се използва олекотен торфен универсален субстрат, след което готовите модули се поливат и оставят за няколко седмици в хоризонтално положение, за да се вкоренят и аклиматизират растенията в тях. Накрая биват монтирани металните лайсни на стената в залата, която ще приютява зелената стена. Монтажът е лесен. Важна е добрата нивелация, за да се избегнат в последствие преовлажнени и засушени участъци в стената. След като лайсните са добре нивелирани и монтирани, на тях се поставят готовите модули със засадени растения, според желаната схема. Когато проектът за засаждане на растенията е направен добре, се получава красив рисунък, игра на листна текстура, цветове и форми. Последно се монтира капковото напояване и се свързва към автоматизирана поливна система. От тук нататък следват редовно поливане и добра поддръжка!

 

BGreenwall-at-LTU-3

 

Подобни инициативи дават практически познания на студентите от специалността Ландшафтна архитектура и ги подготвят за техния бъдещ професионален живот. От една страна се запознават с технологията и новия български модул за вертикално озеленяване, а от друга – с процеса на проектиране и спецификата на растителните видове. Зелените стени дават възможност на ландшафтните архитекти да проектират „градини“ в още една равнина и те трябва да се възползват от това максимално. Особено актуална е темата в настоящия момент и в бъдеще, тъй като площите за озеленяване стават все по-ограничени и трябва да се оползотворява всяка свободна повърхност. Освен красиви, зелените стени са и с изключително благотворно въздействие! Новосъздадената жива стена в Лесотехнически университет е един добър пример! Поздравления за идеята и реализацията!

 

BGreenwall-at-LTU-4

 

За създаването на зелената стена са използвани първите български модули за вертикално озеленяване BGreenwall. Повече информация за модулната система, технически характеристики и още снимки от проекта може да намерите на интернет страницата на фирмата-производител и на фейсбук страницата им.

 

BGreenwall-at-LTU-5

BGreenwall-at-LTU-6

BGreenwall-at-LTU-7

BGreenwall-at-LTU-8

BGreenwall-at-LTU-9Свързани статии

Разговор за цветята с Милена Николаева
Разговор за цветята с Милена НиколаеваНадникнете в красивия свят на Милена Николаева и научете има ли любими цветя, дълъг ли е пътя от ландшафтната архитектура до флористиката и още много любопитни неща!
Озеленяването на един небостъргач в София в кратка фото-разходка
Озеленяването на един небостъргач в София в кратка фото-разходкаТъй като нямаме много небостъргачи, не и толкова високи, сградата на Капитал Форт ни привлече наскоро. Вижте нашата съвсем кратка, направена от човек, не от дрон, разходка наоколо!
Флора Бургас 2015 - обновена, цветна, с внушителни зелени стени
Флора Бургас 2015 - обновена, цветна, с внушителни зелени стениОт утре, 21 май, до 27 май може да посетите Националното изложение за цветя с международно участие "Флора Бургас 2015", разположено в Приморския парк на град Бургас. Тази година обновената изложбена площ ни впечатлява с внушителни зелени стени и множество фирми-изложители!
FacebookGoogleTwitterPinterest
Енциклопедия на растениятаЖивота и работата на...