Категории фирми Други
« Всички статии

Как да отгледаме клематис

Посещения: 53359
Публикувана от garden-design на 27-05-2015 20:09
в Ландшафт, Растенията в градината

Clematis-information-careКлематисът е популярно и красиво катерливо растение - осигурете му опора 

 

Подходящ е за засаждане в градината покрай ограда, пергола, арка, беседка или друга опора. Някои сортове растат добре и в по-голяма саксия и могат да намерят място дори на терасата. Необходимо е да им осигурите декоративна решетка или друг вид опора с височина 2-3 метра. Различните сортове са с различни по цвят и големина цветове, с различна височина, която достигат и имат нужда от различни грижи и подрязване.

 

Подходящо изложение, леки и хранителни почви, торене и поливане

 

Клематисът предпочита влажни, но добре дренирани и хранителни почви, както и слънчево или леко засенчено, защитено от ветрове място, на което да се развива. При по-горещ климат е добре клематисът да е на сянка в следобедните часове. Имайте това предвид, когато избирате на какво изложение и място да засадите вашия клематис. Наторявайте всяка година рано напролет с торове, богати на калий, за да стимулирате обилния цъфтеж. По време на самия цъфтеж е добре да преустановите торенето, за да не прецъфти растението твърде бързо. Също добавяйте ежегодно около корена малко количество нова хранителна почва. Добре се отразява и мулчирането с борови кори в основата на растението, които запазват по-продължително влагата и до известна степен защитават корените от студовете през зимата и жегата през лятото.

 

Клематисът е подходящ и за отглеждане в саксия

 

Ако ще отглеждате клематис в кашпа или декоративна саксия, изберете такава с по-голям размер. Добре е дълбочината и ширината на съда да са поне 45-50 см. В този случай редовното поливане е от особена важност. Водата в една саксия се отцежда много по-бързо, отколкото в градината. Не забравяйте да  сложите дренаж, например керамзит или дребни камъчета на дъното на саксията, така че да не се запушват дупките на дъното й и да не се задържа прекомерно влага. Така се избягва загниването на корените. Добре е да торите с течни комбинирани торове през пролетта и лятото, за да стимулирате обилния цъфтеж, добрия растеж и образуването на листна маса. Всяка година напролет подменяйте и разрохквайте внимателно горния слой почва. Добавете нова, хранителна почва и не забравяйте да мулчирате с борови кори.

 

Кога да купим и кога да засадим?

 

В магазините и градинските центрове продажбата на клематиси започва обикновено през месеците април и май, в зависимост от продължителността на зимата. По това време и дори през месец юни пресаждането е подходящо. В действителност, когато купувате клематис в контейнер и когато той е добре вкоренен, засаждането му може да стане от началото на април чак до средата на ноември. Добре вкорененото растение ще познаете по това, че когато го извадите от работната саксия, в която се продава, то е с добре развити корени, които обгръщат почвената бала с размера и формата на саксията. Засаждането става без да нарушавате целостта на тази бала, в достатъчно голяма дупка. Дупката обикновено е малко по-голяма от размера на саксията, в която е клематиса или 2-3 пъти по-голяма и дълбока, когато е необходимо да добавите по-плодородна и с по-добър механичен състав почва или готов универсален почвен субстрат. Полейте обилно веднага след засаждането. Не забравяйте и в последствие редовното поливане, до доброто вкореняване на растението.

 

Какво още трябва да знаем за клематиса

 

Повечето клематиси на нашият пазар за вносни, но това в никакъв случай не трябва да ви притеснява. Клематисът никак не е толкова капризен и обикновено е добре климатизиран и подходящ за условията в нашата страна. Най-силни в производството и селекцията на нови сортове са специалистите в Полша.

Тъй като клематисите обикновено цъфтят през пролетта, месеците май и юни, и понякога имат вторичен цъфтеж през лятото, а през останалото време е отрупан само със зелени листа, добре е край него да се засадят цветя и храсти, които да цъфтят по друго време или имат ефектни листа, както и вечнозелени растения, за да се постигне целогодишен ефект в градината. Много подходяща комбинация е тази между клематиса и катерливата роза.

У нас клематисът се развива добре, расте почти навсякъде без да страда. Все пак отглеждането му на места с по-висока надморска височина, т.е. в планински райони е проблемно. Избягвайте също места със силни въздушни течения, както и заблатените и силно уплътнени почви.

Разнообразието от сортове клематиси е огромно. Размерите на цветовете варират от 2,5 см до 25 см! Хибридните сортове обикновено са с височина 2-3 м. Има сортове с прости, сортове с полукичести, с кичести, както и такива едновременно и с прости, и с кичести цветове. Обикновено баграта или наситеността на цветовете претърпява промяна в периода на цъфтеж. Бива по-бледа и по-наситена, в зависимост от сорта и изложението, на което расте клематисът. Свързани статии

Жив плет от лигуструм
Жив плет от лигуструмДа изберете лигуструм, за да направите вашия жив плет има много причини и предимства. Разберете повече за неговите изисквания, кога и как да го засадите и как да се грижите за него.
FacebookGoogleTwitterPinterest
Енциклопедия на растениятаЖивота и работата на...