Категории фирми Други
« Всички статии

Магията на зелените стени

Посещения: 10155
Публикувана от garden-design на 04-05-2015 22:12
в Зелени стени

Michael Hellgren vertical garden

 

Зелена (жива) стена – красива и практична при липса на пространство за озеленяване


Ако обичате естествената зеленина и градините, но нямате достатъчно място, за да имате своя мечтан зелен кът, добро решение е изграждането на зелена стена. Тя стои добре навсякъде - в интериора, на терасата или върху фасадата. За подбора на растенията е желателно да се консултирате с ландшафтен архитект, който има опит в проектирането, изграждането и поддръжката на живи стени. Той ще съобрази конкретните условия, при които ще се изгради и отглежда вашата жива стена и ще препоръча подходящи видове цъфтящи и листнодекоративни растения, както и схема за тяхната поддръжка.

 

Вижте още Как да направим картина с живи растения у дома

 

Един от майсторите в изграждането на зелени стени


Днес ви представяме шведския ландшафтен архитект Майкъл Хелгрен (Michael Hellgren), добил международна слава със своите разкошни и различни вертикални градини. Специалистът изгражда мащабни, както и малки, кокетни зелени стени от 2004 година насам. Може да се похвали с редица проекти и реализации на ветикално озеленяване в различни градове и държави и при разнообразни климатични условия по целия свят. Всеки отделен проект, той проучва и анализира внимателно. От условията, които предлага конкретното място, през това кои са подходящите видове и как ще бъде поддържана живата стена. Казва, че се вдъхновява изключително от природата и използва естествено разпространени и устойчиви растителни видове. Стреми се да имитира естественото месторастене на видовете при създаването на вертикалната зелена стена. Създава градини с биологично разнообразие, в хармония с архитектурното решение и изглеждащи красиво през всички сезони на годината. Всяко творение на Хелгрен е с уникален дизайн и специален подбор на растенията. Те се съобразяват със специфичната среда, в която ще се развиват, микроклимата и достъпа на светлина на конкретния обект.

 

vertical garden design

 

Зелена стена в Португалия


Един от последните проекти на неговото студиото Vertical Garden Design е вертикална градина с площ 113 квадратни метра, разположена в нова концертна зала с галерия и ресторант към нея. Намира се в непосредствена близост до реката в Белем в Лисабон. Сградата датира от 40-те години на 19-ти век. Зелената стена обгръща четирите страни на кухнята в нея – истински зелен оазис в сърцето на това историческо сдание и зеленото сърце на ресторанта. Вертикалната градина може да се види от всички страни. Прорязана е от няколко прозореца и врати. Със сигурност е истинска атракция и наслада за очите, докато очакваш бутилка вино и вкусно ястие. Погледа е успокоен от зеленината, организма е ободрен от свежия полъх на истинска растителност. Всъщност опита показва, че най-много зелени стени се изграждат в ресторанти и лобита на хотели. Там, където хората са повече и прекарват време на отмора и развлечение.

 

Заложете на жива стена


Така, че ако искате да привлечете вниманието на своите посетители и клиенти и да ги спечелите със своето отношение към околната среда и своя стремеж да им предложите близка до природата среда, замислете за създаването на зелена стена и то от професионалист!

 

Един добър пример е тази разкошна зелена стена в сърцето на Букурещ.

 

vertical garden design by Michael Hellgren

vertical garden design by Michael Hellgren

vertical garden design by Michael Hellgren

vertical garden design by Michael HellgrenИзточник: www.verticalgardendesign.com


Свързани статии

Разговор за цветята с Милена Николаева
Разговор за цветята с Милена НиколаеваНадникнете в красивия свят на Милена Николаева и научете има ли любими цветя, дълъг ли е пътя от ландшафтната архитектура до флористиката и още много любопитни неща!
Нова зелена стена в Лесотехнически университет
Нова зелена стена в Лесотехнически университетВ рамките на седмицата на гората в Лесотехническият университет бе изградена зелена жива стена в една от залите на учебното заведение! Събитието премина под формата на работилница в две части - засаждане и аклиматизиране в първата си част и монтаж и поливна система във втората! Вижте подробности!
Флора Бургас 2015 - обновена, цветна, с внушителни зелени стени
Флора Бургас 2015 - обновена, цветна, с внушителни зелени стениОт утре, 21 май, до 27 май може да посетите Националното изложение за цветя с международно участие "Флора Бургас 2015", разположено в Приморския парк на град Бургас. Тази година обновената изложбена площ ни впечатлява с внушителни зелени стени и множество фирми-изложители!
FacebookGoogleTwitterPinterest
Енциклопедия на растениятаЖивота и работата на...