Категории фирми Други
« Всички статии

Малкото градче, достойно за крале и неговите прекрасни градини

Посещения: 14025
Публикувана от garden-design на 06-04-2015 22:27
в Ландшафт, Паркове и градини

Пътуваме към малко населено място край столицата на Унгария със звучното и не лесно за произнасяне име Гьодьольо. Чували сме, че още през 18-ти век е завладяло сърцето на благородници, а по-късно Кралският дворец, построен тук сред огромен парк, е любимо място на императрица Сиси.

 

Гьодьольо е красиво и спокойно градче само на половин час от Будапеща


Наближаваме крайната цел със смесени чувства. Чудим се как идилията на малко градче съжителства с кралска претенциозност. Но каква изненада! Градчето всъщност не е чак толкова малко, но наистина е спокойно и приветливо място без помпозност. С красив площад и забавен фонтан, явно любимо място за игра на малчуганите. Погледът ни е привлечен от любопитно съоръжение! Оказва се, че това е първият в Европа гонг на световния мир. Центърът е изключително чист, богато озеленен и оживен. Приятно място да поседнеш на една от множеството пейки и да се насладиш на спокойствието и хубавото време ... и хубавия сладолед! Но тъй като времето напредва, а главната атракция на Гьодьольо са бароковия дворец, паркът и ботаническата градина, след кратка разходка се отправяме към тях.

Godolo_Hungary_by_garden_design_01

Godollo by garden-design.bg_02

Godollo by garden-design.bg_03

Godollo by garden-design.bg_04

 

Кралският дворец и парковете в Гьодьольо


Внушителната сграда на двореца датира от 1740 година. Тя е най-голямата барокова постройка в Унгария и е втората по големина в света след Версайския дворец. Може да разгледате автентично обзаведени помещения от двореца, постоянна сбирка от произведения на изобразителното изкуство, както и различни гостуващи изложби. Тук често се провеждат театрални и оперни постановки и различни музикални събития. Паркът пък е обявен за природен резерват заради множеството редки растения в него. Скоро след смъртта на императрицата през 1898 г. е създаден парка на Елизабет, а нейният паметник е издигнат през 1901 г.

Godollo by garden-design.bg_05

 

Прекрасни градини за приятна разходка


Така щом се наситите на всичко, което предлага двореца Гьодьольо и пристъпите в градините, обляни в светлината на следобедното слънце, непременно ще усетите защо те са били любимо място на една от най-обичаните императрици. И докато се разходите надлъж и шир и вече се е свечерило, хорта са се разотишли, нищо и никой не нарушава гледката, тогава усещате атмосферата на отминало, но оставило своя отпечатък кралско величие. Докосването до нещо живо, а именно паркът, създаден с вкус, любов и внимание преди много години и все така прекрасен и приятен за разходка и днес - това доставя истинско удоволствие!

Godollo by garden-design.bg_06

 

Растително разнообразие

 

Кралските градини ни посрещат с великолепен цветен бордюр от нацъфтели летни многогодишни цветя. Експлозия от форми и цветове, която привлича погледа и го отвежда отвъд към ширнала се свежозелена огромна поляна. Тръгваме по алеите, а край тях ни очароват облаци от цъфнали бели хортензии, поляни с лавандула, смесени бордюри с перенни растения, различни групи, солитери, стари, огромни дървета и по-млади, засадени през последните години. Всичко е добре поддържано, оформено и засадено. Просто прекрасно!

Godollo by garden-design.bg_07

 

Как да стигнем до Гьодьольо и приказните му паркове


До Гьодьольо се стига за около половин час с кола, ако пътувате от Будапеща и за около 40 минути с градския транспорт. Намира се на около 30 км източно от нея. Със сигурност бихме препоръчали разходката до тук. Ако посетите Будапеща, не пропускайте да дойдете до Гьодьольо!

Godollo by garden-design.bg_08

../pictures/pic_big/news/201504062225490.JPG../pictures/pic_big/news/201504062225491.JPG../pictures/pic_big/news/201504062225502.JPG../pictures/pic_big/news/201504062225503.JPG../pictures/pic_big/news/201504062225514.JPG../pictures/pic_big/news/201504062225535.JPG../pictures/pic_big/news/201504062225546.JPG../pictures/pic_big/news/201504062225547.JPG../pictures/pic_big/news/201504062225558.JPG


Свързани статии

Вила Пизани - градината (2 част)
Вила Пизани - градината (2 част)Оранжерии с интересни растения, елегантен павилион от XVIII век със собствена вентилационна система и още много изненади в гардината на вила Пизани! Вижте още няколко снимки на великолепната венецианска вила край Падуа!
Вила Пизани - градината (1 част)
Вила Пизани - градината (1 част)Вила Пизани в област Венето, която днес е национален музей, ще ви очарова и с велоколепната си градина във френски и английски стил. Обширна, с красиви гледки и партер с впечатляваща перспектива, тя е чудесно място за разходка. Нека видим заедно част от нея!
Парка Мирамар-екзотични растения и морски изглед
Парка Мирамар-екзотични растения и морски изгледВижте един от най-интересните, красиви и обширни паркове в северна Италия! Мирамар е истинско бижу и днес, какъвто е бил и по времето на Максимиан I. Тук ще откриете романтични пътеки, закътани беседки и екзотични растения!
FacebookGoogleTwitterPinterest
Енциклопедия на растениятаЖивота и работата на...