Категории фирми Други
« Всички статии

Идеи за градината в картинки 1 част |GARDEN-DESIGN.BG

Посещения: 3987
Публикувана от garden-design на 02-04-2015 23:12
в Ландшафт, Стилове и идеи за градината

Представяме ви една идея да засадите растителна група в градината, която да радва окото с цвят и форма през цялата година. Видовете са подбрани така, че да ги намерите лесно в родните градински центрове и разсадници. Туй като през последните години има голямо разнообразие в сортовете на тези видове, може да не следвате схемата на 100%, а да подберете сортове, които ви допадат по форма и цвят най-много. В нашето предложение за вертикален акцент е избрана смарагдова туя (Thuja occidentalis "Smaragd"). С хубавия си зелен цвят и конусовидна, правилна форма тя е желан гост във всяка градина. Подбрали сме и две кълбовидни форми на туята, заради цвета, формата и размера им. По-голямата, със златен цвят е Thuja occidentalis "Golden Globle" (Туя "Голдън Глобъл"). Тя ще даде приятен контраст и ще наложи златистия цвят в композицията. Необходимо е само да я оформяте с ножица един-два пъти в годината. По-малката, разположена на преден план е компактна, гъста и особено привлекателна - това е сортът "Даника". На преден план са разположени и два сорта хвойни (Juniperus). Едната е съвсем стелеща с леко синкав цвят (Juniperus horizontalis "Douglasii"), а другата е среден размер и обагрена в жълто (Juniperus mediq "Gold Star"). За допълнителен акцент засадете и един червенолистен кисел трън, наричан още берберис. Нашето предложение е Berberis thunbergii "Atropurpurea". Това е популярен сорт, който е непретенциозен и лесен за отглеждане и ще намерите във всеки градински център. Все пак може да изберете друг сорт берберис, например "Кармен", който е с тъмночервени и по-заострени листенца. Киселия трън се оформя лесно и дава цвят през целия вегетационен период. Листата са червени и ефекта в градината е фантастичен. Засадете на слънце, за да бъде цвета наситен и ярък. Имайте предвид, че този храст е бодлив и листата му опадат през зимата. В този мини проект, това, че е листопаден не е проблем тъй като е засаден на заден план и обграден от вечнозелени видове, които ще компенсират този му недостатък и ще осигурят целогодишния ефект на растителната група. Тя е сравнително малка и за реализирането й са необходими 2-3 квадратни метра площ. 

А вие познавате ли някои от тези видове? Какви са впечатленията ви? Лесни са за отглеждане, нали?

Idei-za-gradinata-2Свързани статии

Озеленяване, растения и градини в Instagram (октомври 1 част)
Озеленяване, растения и градини в Instagram (октомври 1 част)Вдъхновение от и за градината в публикациите в Instagram през изминалите дни на месец октомври. Вертикално озеленяване, божури, пираканта и още какво ли не. Разгледайте нашите фаворити!
Озеленяването на един небостъргач в София в кратка фото-разходка
Озеленяването на един небостъргач в София в кратка фото-разходкаТъй като нямаме много небостъргачи, не и толкова високи, сградата на Капитал Форт ни привлече наскоро. Вижте нашата съвсем кратка, направена от човек, не от дрон, разходка наоколо!
Подписано с копче от Стелиана Левеке
Подписано с копче от Стелиана ЛевекеРазговаряме със Стелиана за това лесно ли се работи с младоженци, кои са любимите й цветя, за какво мечтае. Както и още интересни неща. Отговорите в обширното интервю, за което тя намери време далеч преди края на сватбения сезон!
FacebookGoogleTwitterPinterest
Енциклопедия на растениятаЖивота и работата на...