Категории фирми Други
« Всички статии

Вертикална гора

Посещения: 9614
Публикувана от garden-design на 19-03-2015 22:02
в Ландшафт, Озеленяването в градска среда

Вижте как не само на теория, но и на практика се създава вертикална гора в сърцето на града. Този проект на Boeri Studio, наречен Vertical Forest е реализиран в Милано, Италия. Идеята е да се създаде модел за устойчиво жилищно строителство и да се залесят наново гъсто населените райони в столицата. Това би допринесло за подобряване на околната среда и възстановяване на градското биоразнообразие.

Vertical-Forest-Milan-1

© paolo rosselli

 

Озеленяване на небостъргачи

Vertical Forest е реализиран върху два жилищни небостъргача с височини съответно 110 м и 76 м. По техните фасади са разположени 900 дървета с височина от 3 до 9 метра, над 2000 разнообразни храсти и 11000 цветя, съобразени с мястото им на фасадата и слънчевото огряване. Цялото това богатство от растителност увеличава влажността на въздуха, абсорбира въглероден диоксид, улавя праховите частици и произвежда кислород. Не на последно място намалява шумовото замърсяване. Подобрява в пъти не само визуално средата на живот на жителите на двете сгради и околните пространства.

Vertical-Forest-Milan-2

 

Собствена градина за апартамент на 21 етаж  със северно изложение

Всеки апартамент има собствена градина на терасата. Растенията са разположени и по четирите фасади на всяка от сградите.

При работата по този проект активно са участвали група ботаници. Внимателно са подбрани видовете дървета, за да бъде гарантиран дългия им живот. Освен това използваните растения са отглеждани специално за тази цел и са предварително култивирани. Това е предпоставка за по-добрата им адаптация и по-нататъшно развитие.

Vertical-Forest-Milan-3

 

Подобряване средата на живот

В допъление на тази уникална вертикална гора, всички пътища и паркинги в района на небостъргачите са отведени под земята и са осигурени 160 000 кв.м площ за пешеходци и велосипедисти, обединени от зелени площи, площади и мостове.

 

Намираме този експеримент за страхотен! Със сигурност открива нови възможности за силно урбанизираните и гъсто заселени места с недостиг на площи за озеленяване! А вие какво мислите?

 Източник: www.stefanoboeriarchitetti.net
../pictures/pic_big/news/201503192212480.jpg../pictures/pic_big/news/201503192212481.jpg../pictures/pic_big/news/201503192212492.jpg../pictures/pic_big/news/201503192212493.jpg../pictures/pic_big/news/201503192212494.jpg../pictures/pic_big/news/201503192212505.jpg


Свързани статии

Озеленяване, растения и градини в Instagram (октомври 1 част)
Озеленяване, растения и градини в Instagram (октомври 1 част)Вдъхновение от и за градината в публикациите в Instagram през изминалите дни на месец октомври. Вертикално озеленяване, божури, пираканта и още какво ли не. Разгледайте нашите фаворити!
Озеленяването на един небостъргач в София в кратка фото-разходка
Озеленяването на един небостъргач в София в кратка фото-разходкаТъй като нямаме много небостъргачи, не и толкова високи, сградата на Капитал Форт ни привлече наскоро. Вижте нашата съвсем кратка, направена от човек, не от дрон, разходка наоколо!
Зелени площи в градовете - Мюнхен (част 1)
Зелени площи в градовете - Мюнхен (част 1)Хвърлете поглед на зелените точки в различни европейски градове - паркове, градини, площадни пространства, скверове, озеленени пространства към административни и бизнес сгради, клоцове пред офиси и магазини и всяка приятна зелена площ! Нека започнем с така приятния Мюнхен!
FacebookGoogleTwitterPinterest
Енциклопедия на растениятаЖивота и работата на...