Категории фирми Други
« Всички статии

Роберто Бурле Маркс

Посещения: 1961
Публикувана от на 14-03-2015 19:10
в

Роденият в Бразилия Роберто Бурле Маркс (1909-1994, Roberto Burle Marx) е един от най-значимите ландшафтни архитекти на 20-ти век. Той е ботаник, художник, скулптур, дизайнер на бижута и дори на костюми и декори за театрални постановки... Интересува се от растения и градини от съвсем млад, но първият му голям проект е от 1935 г. в Ресифе (Recife). Последват множество обществени и частни проекти. Той е истински енциклопедист, но това, което наистина го откроява е, че той разглежда ландшафтния дизайн като равноправен партньор на архитектурата, не като неин фон или украса, и в действителност издига ландшатния дизайн именно до това ниво. Той създава множество изключителни градини към модерни сгради.

Бурле Маркс проектира първата си градина за дома на известният архитект Лусио Коста (Lúcio Costa). За неговата сграда той създава висяща градина, като използва изключително характерната бразилска флора. Сред важните проекти на Бурле Маркс са тези за Министерството на външните работи в Бразилия, бразилския павилион на Световното изложение в Брюксел от 1958 г., паркът Parque del Este of Caracas от 1959 г. През 1962 г. проектира паркът Flamengo Park с площ 122 хектара. Той е автор на озеленяването към сградата на ЮНЕСКО в Париж (1963), посолството на САЩ в Бразилия (1967, 1972), иранското посолство в Бразилия (1971) и на международното летище в Рио де Жанейро (1978). Той проектира и централният парк на Куала Лампур - Central Park of the Kuala Lumpur City Centre (KLCC). През 1988 г. на Бурле Маркс е възложен проекта на голяма част от главната улица в центъра на Маями. Реализацията на проекта завършва през 2004 г. Още един от емблематичните проети на Маркс.

Запазеният знак на Бурле Маркс безспорно е булеварда Копакабана и изключителната мозайка, която той създава.

Работи с архитекти като Льо Корбюзие и Оскар Нимайер. С тях създава някои от най-запомнящите си творби в Бразилия и извън нея.

От своя страна, Бурле Маркс винаги е мислел за себе си преди всичко като художник. Веднъж той пише, че чрез ландшафтния дизайн той просто е намерил метод да организира и композира своите рисунки и живопис, използвайки по-малко конвенционални материали. Той наистина има око на художник. Това се усеща в превъзходното чувство за цвят и форма, приложено в неговите ландшафтни проекти.

Той е абсолютен новатор и превръща тропическият ландшафт в изкуство. Той е създателят на тропическото озеленяване, каквото го познаваме днес. С комбинирането на местни растения в съответствие с естетическите принципи на художествения авангард, особено влияейки се от кубизма и абстракционизма, той създава нов и модерен подход в ландшафтния дизайн с международен отзвук.

Рио де Жнейро изобилства от джунгли, гори и всякакви екзотични растения, цветя и дървета. Преди да се появи Бурле Маркс и да опитоми и оформи флората на своята страна, неговите сънародници презирали и пренебрегвали естествената растителност, избуяваща в техните дворове. Но Бурле Маркс се застъпва за местните растителни видове и разкрива красотата и предимството им в умело проектираните от него паркове и градини.

Бурле Маркс обича да създава градини за свои приятели, но това, което му дава най-голямо удовлетворение е да работи с големи и отворени публични пространства, защото те могат да се ползват от всички слоеве на обществото, както твърди той.

Възхищение буди и неговият фокус върху научната страна на озеленяването и вниманието, което обръща на растителните съобщества и тяхната връзка с околната среда. Има големи постижения в областта на ботаниката, макар и до голяма степен да е самоук. Повече от 50 вида растения са били наречени на него. Бил е един от водещите световни експерти по бромелиеви растения. Дори в напреднала възраст той редовно пътува до Амазония и Югоизточна Азия, за да търси необичайни и атрактивни растения, които може да култивира в домашната си градина и след това да използва в нови проекти. В собствения си дом Бурле Маркс създава истинска ботаническа градина, в която отглежда над 3000 вида растения. Това е магическата El Jardin de las Maravillas или градината на чудесата. Тази колекция от местни и екзотични видове му позволява да има постоянна наличност от редки екземпляри, да експериментира с екзотична растителност, да разбере процеса на отглеждане, както и поведението на растенията в естествената им среда, преди да ги използва в своите ландшафтни проекти.

Това, което е предизвикателство дори и за съвременните ландшафтни архитекти е разглеждането на градината не само като естетически експеримент или художествен проект, но и като част от екологичната система. Да гледа отвъд познатото и очевидното в ландшафтната архитектура е било призванието на Бурле Маркс. Работата му говори сама за себе си и до днес и вдъхновява поколения градинари и ландшафтни архитекти по целия свят. 

Roberto Burle Marx

Roberto Burle Marx

Roberto Burle Marx

Roberto Burle Marx

Roberto Burle MarxСвързани статии

FacebookGoogleTwitterPinterest
Енциклопедия на растениятаЖивота и работата на...