Категории фирми Други
« Всички статии

Поканете фантастичните орхидеи у дома

Посещения: 4503
Публикувана от garden-design на 13-03-2015 23:38
в Ландшафт, Растенията в градината

Красивите, изключително разнообразни по цвят, форма и размери орхидеи са от смейство Салепови. Различават се по своето разпространение и начин на живот. Дори има видове, които живеят под земята в Австралия! Все пак най-голям процент от тях растат в тропиците. А днес много от тях живеят в нашите домове. Но колкото и орхидеи да гледаме, винаги ще се намери друга още по-красива и желана. Но можем ли да се справим с избора и отглеждането на всяка орхидея?

Да си купим орхидея

Орхидеите са желан гост във всеки дом. Най-лесни за отглеждане в домашни условия и съответно най-продавани са фаленопсисите. В следствие интензивното кръстосване на видовете съществуват голям брой хибриди с различна форма на цветовете и богатство от багри. Те са по-устойчиви и по-лесни за отглеждане у дома, но не по-малко красиви и атрактивни от естествено разпространените орхидеи. Изберете растение с месести, тъмно зелени, гладки листа и сочни, свежи корени. Тъй като обикновено фаленопсисите се продават в прозрачни саксии, за вас ще бъде лесно да огледате корените на растението.

Orchids_by_garden-design.bg

Изисквания и отглеждане на орхидеите

Орхидеите имат различни изисквания към условията на живот. Те са с различни предпочитания към влажност, киселинност и хранителни вещества на почвата. Когато ги отглеждаме у дома трябва да вземем предвид тези особености на вида орхидея, която сме си купили. Много от орхидеите отглеждани у дома, особено тропическите, са епифити в природата и изискват пропускливи почви и достъп на въздъх до корените. В тази връзка често се използват борови кори с дребен до среден размер. Може да използвате и специализирани субстрати за орхидеи.

Друго важно нещо е да почиствате редовно, дори ежедневно листата. Пулверизирайте с финна струя и забършете с мека кърпа или хартия.

Изберете за вашите орхидеи добре осветено място, но не на пряка слънчева светлина.

Торенето е важно за орхидеите

За да цъфтят и да се развиват добре орхидеите, листата да са свежи, еластични, с хубав тъмнозелен цвят е необходимо редовно торене. Могат да се ползват течни или гранулирани торове, които се разтварят, като е препоръчително подхранване два пъти в месеца. Добре е да използвате тор, специално предназначен за орхидеи. Торенето може да става през листата като ги пръскате с пулверизатор или при напояването. Когато растението е добре развито и здраво, за да стимулирате силен цъфтеж се препоръчва употребата на тор с високо съдържание на форфор и калий, а за нарастване и укрепване – тор с високо съдържание на азот. Не е грешка да използвате и балансирани по отношение азот-фосфор-калий изкуствени торове.

Знаете ли, че...

Орхидеите са много чувствителни към промените в околната среда.

Първото защитено растение в света е орхидея.

У нас се срещат около 70 вида орхидеи. Вие колко сте виждали?

All_about_orchids_by_garden-design.bg

All_about_orchids_by_garden-design.bg

../pictures/pic_big/news/201503141516300.jpg../pictures/pic_big/news/201503141530380.jpg../pictures/pic_big/news/201503141530381.jpg../pictures/pic_big/news/201503141553210.jpg../pictures/pic_big/news/201503141553211.jpg../pictures/pic_big/news/201503141553222.jpg


Свързани статии

FacebookGoogleTwitterPinterest
Енциклопедия на растениятаЖивота и работата на...