Категории фирми Други
« Всички статии

Много ниски живи плетове

Посещения: 4006
Публикувана от garden-design на 14-01-2013 16:57
в Ландшафт, Стилове и идеи за градината

04

Днес обръщаме внимание на ниските живи плетове, т.нар. бордюри. Те се правят с декоративна цел, ниско и строго подрязани. Често те подчертават алеите или общата геометрична композиция на градината, без да закриват гледката. Ефектът е още по-впечатляващ, ако се съчетаят два или повече растителни вида в един жив плет. Рисунъкът може да бъде подчертан от съчетанието с цъфтящи или листнодекоративни ниски видове, засадени между плетениците на зеления бордюр. Тук може да оформите също малки ароматни кътчета с билки и подправки. Друг добър избор е да ползвате микс от едногодишни и перенни цветя. Едногодишните ще дават интензивен цвят през пролетта, лятото и есента, а многогодишните цветя внасят зеленина през цялата година ако са вечнозелени и евентуално цветен акцент в определени месеци. Може да внесете в композицията и видове, подходящи за рязан цвят.

За любителите на по-изчистени композиции най-подходящо е съчетаването на много ниските плетове с декоративни дребни камъни.

Изключително важни са правилният подбор на растителни видове за постигане на желания от нас ефект, както и редовната и навременна поддръжка. Многократното подрязване и оформяне е необходимост за перфектния нисък жив плет.

Един от най-подходящите видове е чемширът. Предпочитан е заради това, че е вечнозелен вид, заради по-бавният растеж, ситни листа, гъста листна маса, която понася добре подрязването. Има и пъстроцветни форми на чемшира, което дава възможност за различни комбинации. Други подходящи видове са лавандулата и розмаринът, които в допълнение дават и приятен аромат. Бихте могли да използвате евонимус, лоницера (Lonicera nitida, Lonicera pileata и техните форми) и някои от формите на тиса.

Добре известни и много елегантни са т.нар. „градини на възлите“ през Английския Ренесанс. Това са били сложни плетеници, дори истински бродерии от различни видове растения, ниско и строго подрязани, така че да образуват модели с конкретно значение и символика.

Предлагаме ви няколко снимки за вдъхновение!

00

02

11

05

12

13

Вижте продулжението от вдъхновяващи бордюри тук.Свързани статии

FacebookGoogleTwitterPinterest
Енциклопедия на растениятаЖивота и работата на...