Категории фирми Други
« Всички статии

Дворецът и градините Мирабел 2 част |GARDEN-DESIGN.BG

Посещения: 4023
Публикувана от garden-design на 14-01-2013 15:15
в Ландшафт, Паркове и градини

Непосредсвено до големия партер е разположен малкия партер. В него се намира Фонтанът на Пегас. Скулптурата показва Пегас в момент, когато той се издига грациозно във въздуха на задните си крака. Безброй пъти бронзовата фигура на крилатия кон е ставала фон за снимки на посетителите.

02

От тук може да преминете в аркадите заобикалящи големия партер и оградени с живи плетове. И така разхождайки се ще достигнете до театъра, ограден с жив плет. Той е изграден през 1704-1715 г. и оттогава се използва за провеждането на театрални постановки, балет, пантомима и артистични изяви от всякакъв род.

02

02

Намирайки се в малкия партер може да продължите разходката си и в „Градината с джуджетата”, която според днешните сведения е най-старата такава в Европа. Изграждането й започва през 1691/92 г. с първата фигура на джудже и става готова през 1695 г. Тя се състояла от 28 гротескни фигури на джуджета, изработени от бял мрамор, някои от които наистина са обитавали тогавашните владения. Днес градината с джуджетата е далеч от автентичния си вид, но се работи по реставрирането й и тук можете да видите 15 от фигурите на джуджета. Някои от оригиналните фигури са в частни колекции.

02

В границите на парка днес се намират и две исторически сгради – западно от Двореца се намира Къщата на птиците, а южно от него Оранжерията и къщата на палмите.

Оранжерията южно от Двореца с къщата на палмите, разположена до големия партер е създадена около 1725 г. Първоначално тя служи за отглеждане на портокалови дръвчета и други екзотични цъфтящи видове. Във времето на барока портокаловите дръвчета са считани за метафора на владетелската добродетел. Така че без отглеждането им и без оранжерия за тях в бароковата градина е било невъзможно.

От началото на 2008 г. южната сграда на оранжерията се използва за Бароков музей, а северната сграда все още се използва като оранжерия.

Къщата на птиците, северно от Градината на джуджетата, с купол с желязна ограда, била дом за декоративни птици и служела за развлечение на владетеля и неговите гости. Тя датира от 1700 г. Днес се използва за изложби.

Северно от Къщата на птиците започва екстензивния парк на Мирабел с хълма на розите. От тук се разкрива прекрасна гледка над малкия партер и към Крепостта на Залцбург.

В самия дворец Мирабел особено популярни и заслужаващи да се видят са бароковото стълбище с ангелите и световно известната сватбена и концертна мраморна зала.

Множество двойки от цял свят използват известното стълбище в Двореца Мирабел за декор на най-хубавия ден в живота си – своята сватба. Стълбището-шедьовър е дело на Лукас фон Хилдебранд (Lukas von Hildebrandt). Прелестни ангели украсяват балюстрадите от мрамор, а в нишите се виждат изящни барокови творби на известния австрийски скулптур Георг Рафаел Донер (Georg Raphael Donner).

Франц Йозеф прави Градините Мирабел достъпни за обществеността през 1854 г. И до днес те са истинско бижу на градинското изкуство.

Известните градини към Двореца Мирабел са истински паметник на градинското изкуство и едни от първите барокови градини с отворен достъп и изключително многообразие на образци на изкуството с висока стойност като статуи, фонтани и фигурални групи. Във връзка с това Двореца и градините към него са поставени под защита на паметниците.

Дворецът и градините Мирабел предоствят не само възможност за приятна разходка в сърцето на града, но и богата културна програма. В непостредствена близот е разположен Музей на барока, в който освен специалните изложби, се намира и постоянна изложба с изгледи от историческото развитие на градините.

В близост до Двореца Мирабел могат да се посетят още Университетът Моцартеум (Universität Mozarteum) и градският театър.

Ако посетите Залцбург, не пропускайте разходката в бароковата скъпоценност на града - градините и дворецът Мирабел! Великолепна и несравнима е играта на цветовете и формите. Открити и оживени площи се редуват със сенчести и по-спокойни кътчета и предлагат на посетителя нови гледки, впечатления и усещания всеки път! Мирабел - наслада за всички сетива!

Дворецът и градините Мирабел 1 част

upload/theme/0.24187400 1350837941_02 korica.jpgupload/theme/0.58560800 1350838104_02 Mirabellgarten-g1.jpg


Свързани статии

Вила Пизани - градината (2 част)
Вила Пизани - градината (2 част)Оранжерии с интересни растения, елегантен павилион от XVIII век със собствена вентилационна система и още много изненади в гардината на вила Пизани! Вижте още няколко снимки на великолепната венецианска вила край Падуа!
Вила Пизани - градината (1 част)
Вила Пизани - градината (1 част)Вила Пизани в област Венето, която днес е национален музей, ще ви очарова и с велоколепната си градина във френски и английски стил. Обширна, с красиви гледки и партер с впечатляваща перспектива, тя е чудесно място за разходка. Нека видим заедно част от нея!
Парка Мирамар-екзотични растения и морски изглед
Парка Мирамар-екзотични растения и морски изгледВижте един от най-интересните, красиви и обширни паркове в северна Италия! Мирамар е истинско бижу и днес, какъвто е бил и по времето на Максимиан I. Тук ще откриете романтични пътеки, закътани беседки и екзотични растения!
FacebookGoogleTwitterPinterest
Енциклопедия на растениятаЖивота и работата на...